Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA SLOBODA

Wikimedia podnosi tužbu protiv NSA-e i američkog ministarstva pravosuđa

Jimmy Wales
Foto: Christoph Schmidt/DPA/PIXSELL
10.03.2015.
u 17:13

U Wikimediji tvrde da program prisluškivanja krši prvi i četvrti amandman američkog ustava

Wikimedia Foundation, neprofitna organizacija koja vodi otvorenu internetsku enciklopediju Wikipedia, danas je najavila kako će podnijeti tužbu protiv američke obavještajne agencije NSA i ministarstva pravosuđa zbog programa masovnog prisluškivanja.

U Wikimediji tvrde da taj program tzv. upstream prisluškivanja krši prvi i četvrti amandman američkog ustava koji građanima jamče slobodu govora i udruživanja te ih štite od nerazumnih pretraga i privođenja. Smatraju da NSA-ine sadašnje aktivnosti premašuju ograničenja koja su joj zadana zakonom o prisluškivanju iz 2008. godine.

– Tražimo sud da naredi kraj NSA-ina nadziranja internetskog prometa – rekao je osnivač Wikipedije Jimmy Wales (na slici).

– Kršenjem privatnosti naših korisnika NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je ključna za sposobnost ljudi da stvaraju i razumiju znanje – poručila je izvršna direktorica Wikimedia Foundationa Lila Tretikov.

Tužbu uz Wikimediju podnosi još osam organizacija, uključujući i Human Rights Watch i američki Amnesty International, a predstavljat će ih Američka unija građanskih sloboda (ACLU).

>> Pucnjava kod NSA-e, zgrada izrešetana mecima?

>> 25.000 korisnika tužilo Facebook: Traže po 500 dolara odštete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije