Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WiFi4EU

Kako do besplatnog interneta

Prilika za lokalnu upravu i samoupravu i institucije da novcem EU omoguće korištenje bežičnog interneta na javnim mjestima
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
28.01.2018.
u 07:13

Besplatan internet na trgovima i javnim mjestima financirat će se novcem inicijative WiFi4EU za koju je rezervirano 120 mil. eura

Kako bi svojim građanima omogućili da su na svim javnim mjestima besplatno online gradovi i općine ili zajednice općina uskoro će se moći prijaviti na natječaje za dodjelu novca Europskih fondova. Naime, u cilju promicanja internetskog povezivanja na javnim mjestima, kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri Europska komisija započinje s provedbom plana nazvanog “WiFi4EU”. Za taj plan ukupno ima 120 milijuna eura za razdoblje od 2017. do 2019. koji je namijenjen svim zemljama članicama Europske unije.

Trogodišnja obveza

A kako kažu, potiče se veće sudjelovanje podnositelja zahtjeva iz država članica s relativno niskom stopom korištenja bespovratnih sredstava ili financijske pomoći. Stoga, smatraju u HAKOM-u, telekom regulatoru, prilika je to za općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti da bespovratnim sredstvima Europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života. Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

CES Las Vegas 2018:

Prilika za lokalnu upravu i samoupravu i institucije da novcem EU omoguće korištenje bežičnog interneta na javnim mjestima
1/34

Izgradnja WiFi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od 3 godine. Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15 tisuća eura po prijavitelju, kojim će se plaćati izgradnja i oprema, a EK će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova ili dobavljaču opreme koji će biti registrirani na portalu Europske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

Otvaranje portala za registraciju izvršitelja radova i dobavljače opreme očekuje se krajem ovog siječnja, dok se poziv za prijavitelje korisnike očekuje u veljači 2018. Važno je naglasiti kako će prilikom provedbe ovog projekta postupak prijave biti maksimalno pojednostavljen i prilagođen tijelima i institucijama javne vlasti kao prihvatljivim korisnicima bespovratnih sredstava, a sredstva će se dodjeljivati direktno preko EK, pojašnjavaju u HAKOM-u.

Interes i pojedinih političara

Interes prema HAKOM-ovim saznanjima postoji, i tijekom posljednjih dvije godine obraćale su nam se brojne jedinice lokalne uprave i samouprave, njihovi predstavnici, voditelji projekata i pojedini političari. HAKOM je sudjelovao u izradi i donošenju Uredbe i zalagao se za interese Hrvatske, odnosno usmjeravao izradu Uredbe kako bi male i manje razvijene zemlje imale jednake mogućnosti kao one razvijenije i veće, a sada nema formalnu ulogu u primjeni ove Uredbe, ali mišljenja su, poručuju kako bi upravljačku ulogu trebao imati Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva ili neko drugo tijelo koje odredi Vlada RH.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Prilika za lokalnu upravu i samoupravu i institucije da novcem EU omoguće korištenje bežičnog interneta na javnim mjestima
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije