Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojica s Facebooka

Vlasnici Facebooka neće ugraditi tipku za uzbunu

Facebook panic button
Ilustracija M. Ambruš-Kiš
19.03.2010.
u 14:26

Britanska javnost uzrujana nakon presude ubojici djevojčice, a čak i ministar policije Alan Johnson javno zatražio ugradnju “gumba za paniku”.

Početkom ožujka 33-godišnji Peter Chapman iz mjestašca u engleskom Middlesboroughu osuđen je na najmanje 35 godina zatvora. Predstavljajući se kao golobradi tinejdžer na Facebooku sprijateljio se, a potom i dogovorio da se susretne sa 17-godišnjom debeljuškastom i iskompleksiranom Ashleigh Hall. Od toga lanjskog 25. listopada djevojci se gubi svaki trag. Našli su je silovanu i ugušenu ljepljivom vrpcom.

Chapman je već kao 15-godišnjak bio osumnjičen za seksualni zločin, a sa 19 je osuđen na sedam godina zatvora za silovanje prostitutki uz prijetnju nožem. Ubojica Peter Chapman bio je beskućnik i živio je u automobilu. Uhitili su ga jer se kao seksualni prijestupnik nije bio na vrijeme javio policiji. Tada im je rekao da je nekoga ubio i da će tijelo naći na oranici.

U Velikoj Britaniji visokotiražni je tisak poveo kampanju da se u Facebook ugradi gumb za uzbunu, “panic-button”, koji bi korisnike u delikatnoj situaciji povezao s nevladinim udrugama koje nadziru seksualne napasnike. Zahtjevu se čak otvoreno pridružio ministar unutarnjih poslova Alan Johnson.
Vodstvo Facebooka jučer je i službeno odbilo takvo preinačivanje stranica, makar i samo za Veliku Britaniju.

– Zločin se nije dogodio zato što se djevojka koristila Facebookom nego zato što se otišla sastati s nepoznatim. Najozbiljnije molimo mlađe od 18 godina da se ne susreću uživo s neznancima koje su upoznali na internetu – priopćili su vlasnici popularnih društvenih stranica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije