Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo tijelo

Od Vijeća se očekuje ubrzanje izgradnje brzog interneta

Vlada na 75. sjednici donijela uredbu o trošarinama na automobile
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.01.2018.
u 13:50

Vijeće bi trebalo davati preporuke Vladi glede strateških planova, te primjerice ocijeniti ciljeve i mogućnosti razvitka državne infrastrukture

Vijeće za informacijsku infrastrukturu novo je tijelo koje je osnovano odlukom Vlade. Predsjedavat će mu premijer, a članovi, njih još 16, su mahom ministri ili visoki državni dužnosnici, i to od ministra obrane, MUP-a, gospodarstva, rada, regionalnog razvitka... U Vijeću nema predstavnika regulatora HAKOM-a, no tu je ravnatelj CARNet-a te predsjednici uprava APIS IT-a, AKD-a i Fine.

Vijeće bi trebalo davati preporuke Vladi glede strateških planova, te primjerice ocijeniti ciljeve i mogućnosti razvitka državne infrastrukture, može tražiti i dodatne informacije o projektima te osnivati radne skupine. Vijeće se treba sastajati barem jednom u tri mjeseca, a članovi nemaju pravo na naknadu i nagradu, stoji u Odluci.

Iz Digitalne Hrvatske, neprofitne organizacije, oglasili su se podrškom tom potezu Vlade. Usto dodaju da je gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operatorima pod jednakim uvjetima preduvjet razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja, što uvijek dovodi do većih investicija, kvalitetnije usluge i nižih cijena za korisnike.

"Nadamo se kako će osnovano Vijeće pomoći da država što prije donese potrebne odluke i započne projekt izgradnje svjetlovodne komunikacijske infrastrukture do ruralnih naselja za što nam je Europska unija odobrila više stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nužno je snažno ubrzati aktivnosti kako se ne bi dogodilo da nam odobrena europska bespovratna sredstva propadnu, građani i gospodarstvo ostanu zakinuti za mogućnost korištenja modernih usluga u nepokretnim komunikacijama, a ruralna područja propuste mogućnost napretka".

Pogledajte i galeriju ovogodišnjeg CES-a u Las Vegasu:

Vlada na 75. sjednici donijela uredbu o trošarinama na automobile
1/34

O odluci osnivanja Vijeća svoj komentar je dao i Vipnet te kažu sljedeće:

Vipnet pozdravlja odluke o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Vjerujemo da će novoosnovano Vijeće prepoznati nužnost što hitnije realizacije programa NPBBI-a bez kojeg će biti nemoguće izgraditi cjelokupnu optičku mrežu i omogućiti broadband povezanost čitave Republike Hrvatske. S obzirom na da 70 posto Hrvatske pokriva ruralni prostor, Nacionalni program za razvoj agregacijske infrastrukture (NPBBI) je uz Okvirni nacionalni program za razvoj pristupne infrastrukture, ključan faktor za smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih dijelova Republike Hrvatske. Broadband kao ključna infrastruktura 21. stoljeća može značajno pridonijeti smanjenju napuštanja ruralnog prostora, ali i povećanju konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske.

Iz Hrvatskog telekoma ističu: Hrvatski Telekom je najveći privatni investitor u Hrvatskoj te kontinuirano ulažemo u infrastrukturu i tehnologiju. U protekle četiri godine u to smo područje investirali preko šest milijardi kuna, što čini protuvrijednost izgradnje tri Pelješka mosta, odnosno autoceste Zagreb - Rijeka. Zahvaljujući takvim investicijama, HT će do 2020. sam realizirati 70 posto ciljeva Digitalne agende 2020 za Hrvatsku. U skladu s tim, pozdravljamo svaku inicijativu koja ide u smjeru razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, što u konačnici može rezultirati većom dostupnošću širokopojasnog interneta za što veći broj korisnika. Međutim, smatramo kako bi za sagledavanje šire slike i sveukupnog razvoja infrastrukture u rad Vijeća trebali biti uključeni predstavnici privatnog sektora kao i telekomunikacijskih operatora.

Podsjetimo, iz Europskih fondova Hrvatskoj je odobreno ukupno 209 milijuna eura. Od toga za pristupnu mrežu 123 milijuna dok je 86 milijuna eura namijenjeno izgradnji agregacijske mreže. Da bismo se ubrzali potrebno je ubrzati državne mehanizme i iskoristiti novac. Prema dosadašnjim informacijama, natječaj za pristupnu mrežu odnosno projekte lokalnih zajednica trebao bi biti pokrenut u prvom kvartalu ove godine, dok se za agregacijsku mrežu, za početak čeka Odluka Vlade koja bi trebala dati zeleno svijetlo za pokretanje procedure i mehanizama.

Hoće li Vijeće tome prisnažiti tek će se vidjeti ali kako stoji u Odluci o osnivanju to bi mu trebala biti jedna od primarnih uloga.

Komentara 2

TH
than
17:13 12.01.2018.

Glavno da se dnevnice pokupe. Za ostalo, pa, za to postoje predizborna obecanja koja se zaborave mjesec dana nakon izbora...

AN
antonelić
15:13 12.01.2018.

evo , konačno krećemo u eru napretka i blagostanja i to zahvaljujući domoljubnim predstavnicima vlasti koji su prošli katarzu od kriminalne organizacije i udruženog zloč.pod. do spasitelja budućnosti naše mladeži ... hvala anemija , hvala pinokio , hvala klimavica , hvala dr.kolinda ! ... ej , švicarska , stani malo , stižemo te !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije