Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat operatera

Vipnet Tomatom tjera Tele2 u gubitke

vipnet
Pixsell
30.12.2009.
u 08:15

Na svakom pozivu s Pričalice na Vipovu “Na tuđi račun tarifu” Tele2 gubi čak 47 lipa po minuti s PDV-om. Korisnici jeftinih Tele2 tarifa masovno nazivaju Vipovu “Na tuđi račun” tarifu te tako svom operateru gomilaju gubitke.

Igraju li mobilni operateri prljavu tržišnu utakmicu kako bi ostvarili što veće prihode ili samo lukavo koriste sve tehničke i pravne instrumente koji su im na raspolaganju ne bi li pomeli konkurenciju? Na to će pitanje u slučaju već zahuktalog okršaja Tele2 i Vipneta morati presuditi regulator.

Zarada na račun Tele2

“Na tuđi račun” je tarifa Tomata, brenda Vipneta kojom korisnik dobiva kunu po minuti ako ga netko nazove.

– Istina je da što više korisnika matičnoj kompaniji donosi novac, no dolazni pozivi su oni koji stvaraju dodatni profit. Dakle, pojednostavnjeno, Tele2 plaća Vipnetu za sve pozive koje njegovi korisnici upute prema Vipnetovoj mreži, jednako tako i obratno, a isto vrijedi i za T-Mobile. Maloprodajne cijene tako su osmišljene da vrate uloženi novac, a usto promet unutar vlastite mreže donosi zaradu – kazao nam je Đuro Lubura, sudski telekomunikacijski vještak.

Cijena, dakle, koju Tele2 plaća Vipnetu iznosi 0,67 kuna po minuti i bilo koja korisnička tarifa iznad toga osigurava prihod, no Tele2, u želji da namakne što više korisnika, izračunao je da može ponuditi cijenu, primjerice, tarife Pričalice od 0,35 kuna po minuti, no s masovnim pozivima prema Tomato tarifi, Tele2 stvara gubitke jer u kalkulacije zasigurno nije ‘ubacio’ enorman promet prema Tomatu. Tomato tarifa tjera ih, kažu upućeni, zapravo da dignu cijene, što korisnici zasigurno neće pozdraviti.

Najednom blokada

Iako se čini jednostavnim nagovoriti nekoga da priča s vama i tako vam puni račun kunama koje ćete po istoj cijeni potrošiti, zapravo nema previše logike za pozivatelja. Ipak, dogodilo se da su se linije prema Tomatovoj novoj tarifi toliko opteretile da su razgovori otežani, a posebice se to odnosi na pozivatelje iz Tele2 mreže.

“Obveza svih davatelja usluga u telekomunikacijskom prometu je da osiguravaju adekvatni kapacitet linkova za povezivanje između operatera. Međutim, već više od tjedan dana traje blokada pojedinih linkova, čime dolazi do narušavanja cjelokupnog telekom prometa, a postavlja se pitanje radi li se o namjernoj blokadi jer problemi postoje prema samo pojedinim destinacijama. Uvjereni smo da regulator analizira trenutnu kvalitetu pojedinih mreža i uspoređuje ih s odredbama koncesijskih ugovora, a da će u slučaju njihova narušavanja poduzeti predviđene korake. S Vipove strane očekujemo da regulator osigura neometano odvijanje telekom prometa u najkraćem mogućem roku jer ista pravila moraju vrijedi za sve sudionike”, odgovorili su nam u Vipu.Iz Tele2 je pak stigao odgovor: “Zbog tehničkih poteškoća na prijenosnim kapacitetima povremeno se pojavljuju problemi u uspostavi poziva prema 092 mreži, no intenzivno se radi na njihovu otklanjanju.” Pitali smo ih je li povećan promet prema toj tarifi te kakav imaju stav prema novom izazovu iz Tomata. No, nismo dobili odgovor.

Ipak, iz pouzdanih izvora doznali smo da je promet iz Tele2 prema Tomatu deseterostruko veći negoli kada nove tarife nije bilo. Budući da mobilni operateri, uz uvažavanje korisnika, ipak rade ne bi li ostvarili što veći profit za svoje dioničare, zapitali smo se tko zapravo zarađuje te kome odgovaraju tehničke poteškoće?

Komentara 22

TR
trilja
09:09 30.12.2009.

U ovom slučaju su obije mreže u minusu. Tele 2 plaća 67lp VIPu, a dobije 30tak lp po minuti, a VIP daje 1kn za dobivenih 67lp. Dakle obije kompanije gube po 30lp po minuti. Jel tomato ima plaćanje putem mobitela?? Ako ima onda bi to trebalo iskoristiti i natiltati si lovu, ionako su oni do sada tiltali lovu na nama.

TE
Testera
10:01 30.12.2009.

S tima da Tomato nema roaming i ostalo za razliku od Tele2.

MO
morales
10:35 30.12.2009.

Pa ovo s Tomatom je klasični damping. Dakle, nude uslugu na kojoj je preočito da debelo gube (dobiju 67 lp, a daju 1kn). Ako se drže zakona, to nije niti smjelo ući u upotrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije