Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Vinkovački gimnazijalci drugi na svjetskom robotičarskom natjecanju u Kini

Prethodno su postali državni prvaci u robotičkom natjecanju što im je i omogućilo put u Kinu i natjecanje u konkurenciji 10.000 učenika iz cijeloga svijeta.
02. siječnja 2019. u 15:56 3 komentara 293 prikaza
Robotičari iz Vinkovaca
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Fran Marić, Nino Matozan i Vittorio Vičević, učenici Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, s mentorom Danielom Rakijašićem, osvojili su drugo mjesto na svjetskom robotičkom natjecanju "World Educational Robotic Contest koje je održano u Šangaju.

MakeX Robotika Ekipa Osnovne škole J.A. Ćolnića osvojila sjajno 10. mjesto na MakeX natjecanju u Kini

Tijekom natjecanja, koje je održano u organizaciji istoimene kineske udruge i tvrtke Abilix koja proizvodi robote i dijelove za edukaciju iz robotike, učenici su tijekom dva dana pokazali svoja znanja i vještine. U okviru natjecanja, koje je održano na temu „Informacijsko doba“, natjecatelji su programirali robote da se sami koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta.

Robotičari iz Vinkovaca | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Prethodno su postali državni prvaci u robotičkom natjecanju što im je i omogućilo put u Kinu i natjecanje u konkurenciji 10.000 učenika iz cijeloga svijeta. Nakon što su postali državni prvaci vinkovački gimnazijalci su rekli kako se do ovakvih uspjeha dolazi isključivo uz veliki trud i rad kao i da ove godine ništa nisu prepustili slučaju.

Mladi hrvatski robotičari krenuli na natjecanje u Kinu MakeX Mladi hrvatski robotičari krenuli na natjecanje u Kinu

- Trudili smo se i vježbali koliko god je bilo potrebno. Na kraju se taj trud i isplatio, rekli su vinkovački gimnazijalci koji su iznimno zadovoljni ne samo rezultatima koje su ostvarili u Kini nego i svime što su vidjeli.

Organizatori su se potrudili da im predstave Kinu pa su im osigurali obilazak muzeja i znamenitosti ovoga kineskog megapolisa. Međutim, za put i boravak u Kini vinkovačkim robotičarima bilo je potrebno osigurati oko 40.000 kuna koje nisu imali pa su pomoć zatražili i preko društvenih mreža. Da bi otputovali put Kine i Shanghaia, gdje su ostvarili iznimno zapažen rezultat, vinkovačkim gimnazijalcima omogućio je Hrvatski Telekom koji im je glavni sponzor.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • vjaceslav:

    čudi me uspjeh naših robotičara jer svaki dan čitam da imamo najgore školstvo i to ne samo u europskoj uniji