Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procurili dokumenti

Vijesti na Facebooku odabire njihovo uredništvo, a ne naši interesi

Mark Zuckerberg, šef Facebooka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.05.2016.
u 19:00

Za opciju 'Trending Topics' donedavno se mislilo da pomoću algoritama prikazuje sadržaj na osnovi zainteresiranosti korisnika, ali novi dokumenti tvrde suprotno

U javnost su "procurili" dokumenti koji dokazuju da uredništvo Facebooka odabire vijesti koje će vam se prikazivati, točnije opciju "Trending Topics".

Opcija se nalazi na desnoj strani desktop verzije Facebooka, a dosad se smatralo da listu vijesti prikazuje na osnovi informacija o korisnicama (profil, lokacija, označene stranice).

Međutim, dokumenti rezervirani isključivo za zaposlenike Facebooka, otkrivaju da, umjesto algoritama, najvažnije vijesti odabire vješt urednički tim, koji vijesti preporučuje milijardama korisnika. Tvrtka je ovaj tjedan optužena i zbog uredničke pristranosti protiv konzervativnih medijskih organizacija, zbog čega su poslani upiti i američkom Kongresu. Smjernice tvrtke navodno se vode sličnim načelima kao novinske agencije. Postoji lista vjerodostojnih izvora te upute za procjenjivanje važnosti vijesti. 

– Opcija Trending Topics koristi raznolike mehanizme kako bi prikazala najaktualnije teme i događaje u svijetu. Facebook ne dopušta diskriminaciju zbog različitih političkih stajališta. Smjernice zapravo prikazuju da zadatak smatramo odgovornim, s ciljem stvaranja kvalitetnog proizvoda koji bi donio smisleno iskustvo našim korisnicima – ogradio se Justin Osofsky, potpredsjednik društvene mreže.

Na optužbe se oglasio i Mark Zuckerberg:

– Facebook se zalaže da svi imaju pravo na svoj glas. Vjerujemo da je svijet bolji kada ljudi različitih podrijetala i ideja imaju mogućnost podijeliti svoje misli i iskustva. Globalna smo zajednica gdje bilo tko može podijeliti što poželi.

Kako bismo služili našoj raznolikoj zajednici, dužni smo stvoriti platformu za sve ideje. Trending Topics dizajniran je da prikazuje najvjerodostojnije i najpopularnije rasprave na Facebooku. Naša stroga pravila ne dopuštaju prioritiziranje vijesti, bilo od uredništva ili političkih utjecaja.

Dokumente koji su se pojavili ozbiljno istražujemo da bismo saznali vjerodostojnost podataka. Zasad ne postoji dokaz da je izvještaj točan. Ako pronađemo nešto što se kosi s našim principima, imate moju riječ, poduzet ćemo sve dodatne mjere' – poručio je osnivač Facebooka.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

>> Facebook dozvoljava pregledavanje fotografija koje su 'lajkali' vaši prijatelji

Komentara 1

NO
Norway
11:15 21.05.2016.

Tako i mi "zelimo" Vrdoljaka na naslovnici,antifasiste,objektivne yugoanaliticare,najutjecajnije zastupnike,Mesiceva ugrozena prava i satiru koja nikoga ne vrijedja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije