Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Video: Evo kako lako aktivirati e-osobnu?

Hrvatska e-osobna iskaznica prihvaćena je i na području Europskog gospodarskog prostora (zemalja EU-a, Norveške, Islanda i Lihtenštajna)
14. svibnja 2019. u 10:30 749 prikaza
Hrvatska e-osobna iskaznica
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je zbog olakšavanja aktivacije e-osobne iskaznice izradila video, koji na jednostavan način, korak po korak, pojašnjava cijeli postupak. Video se može pogledati na Youtube kanalima MUP-a i AKD-a, a detaljne informacije o proceduri aktivacije mogu se dobiti i u svim policijskim upravama, kod službenika koji rade na izdavanju osobnih iskaznica, a koji prolaze dodatnu edukaciju, kako bi građanima mogli pružiti cjelovitu informaciju po ovom pitanju.  

U MUP-u ističu da od početka vrlo aktivno sudjeluje u projektu e-Građani, čiji je cilj putem kontinuirane digitalizacije i modernizacije poslovnih procesa tijela javne uprave građanima omogućiti jednostavniju komunikaciju s javnom upravom, na jednom mjestu na internetu. Na taj se način utječe i na smanjenje gužvi i čekanja pred šalterima, odnosno nudi brže poslovanje, dostupnija usluga te smanjenje utrošenog vremena na suhoparnu birokraciju.

Unutar toga, kao dio digitalizacije što većeg broja poslovnih procesa za koje je nužna visoka razina sigurnosti kod predstavljanja te vlastoručni potpis podnositelja zahtjeva, MUP je 2015. počeo izdavati elektroničku osobnu iskaznicu.

Njezina je prednost što omogućuje elektroničku identifikaciju i izradu naprednog elektroničkog potpisa. Iskaznica naime, uz podatke ispisane na samoj kartici, ima do dva certifikata, identifikacijski i potpisni. Identifikacijski certifikat koristi se za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju prilikom pristupa elektroničkim uslugama, dok potpisni služi kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

To ustvari znači da je elektronička osobna iskaznica vjerodajnica visoke razine sigurnosti, uz koju građanin može koristiti sve usluga sustava e-Građani, ali i druge elektroničke usluge u Hrvatskoj, neovisno o pružatelju.

Uz to, hrvatska e-osobna iskaznica je kao vjerodajnica visoke razine sigurnosti prihvaćena i na području Europskog gospodarskog prostora (zemlje EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn), ističu u MUP-u.

- No, kako bi e-osobnu mogli koristiti kao vjerodajnicu kod korištenja elektroničkih usluga, nužna je aktivacija njenog elektroničkog dijela, što su građani u većoj mjeri počeli raditi tek prethodne godine, pa ih i ovim videom želimo dodatno potaknuti na korištenje e-osobne iskaznice za dostupne e-usluge, jer - aktivacija elektroničkog dijela osobne iskaznice nudi pregršt mogućnosti i u velikoj mjeri pojednostavljuje e-poslovanje širokog spektra u zemlji, ali i inozemstvu - objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.  

Što se sve može u sustavu e-Građani?

Ističu da trenutno važeće e-osobne iskaznice s dva certifikata ima 1.534,904 građana, dok je još 363.411 važećih e-osobnih iskaznica koje sadrže samo identifikacijski certifikat te se mogu koristiti za prijavu na sve elektroničke usluge koje ne traže digitalni potpis.

- Sustav e-Građani i 54 zasad dostupne elektroničke usluge trenutno koristi gotovo 650.000 građana. Uz e-usluge MUP-a, među najkorištenijim uslugama su Osobni korisnički pretinac, e-Dnevnik, e-Porezna, HZMO korisničke stranice (i dobivanje elektroničke radne knjižice) i e-Matične knjige - ističu u MUP-u.

Podsjećaju da Elektronička usluga e-Usluge MUP od početka 2015. omogućava, bez odlaska na šaltere, dobivanje uvjerenja o prebivalištu, boravištu, aktivnom boravištu (važeće u trenutku generiranja dokumenta) i potvrde o vlasništvu cestovnih vozila.

Krajem iste godine, MUP je proširio svoje e-poslovanje i kroz sustav e-Građani ponudio i mogućnost e-prijave boravišta (dosad podneseno 880 zahtjeva) te davanja suglasnosti za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu, kao i suglasnosti za prijavu prebivališta djeteta na adresu drugog roditelja, u slučajevima kada roditelji ne žive na istoj adresi. Usluga omogućava i davanje suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta punoljetne.   

Svojim e-uslugama MUP je 2016. pridodao i e-registraciju neturističkih objekata koje pružaju uslugu smještaja strancima, dok su 2017. uveli i mogućnost podnošenja e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, za što je podneseno 1887 zahtjeva.

Početkom 2018. uvedeni su i e-zahtjevi za izdavanje putovnice (podneseno 818 zahtjeva). Na ljeto je omogućeno i elektroničko podnošenje zahtjeva za obavljanje detektivske djelatnosti, a u pripremi je e-zahtjev za osnivanje auto-škole.

Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima