Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO KUPITI?

Veličina je bitna...ali ipak nije najbitnija

14.12.2017.
u 15:22

Videopozivi na tabletu pravi su doživljaj. Slika je na velikom ekranu bolja nego na mobitelu

Kod računala je jako bitan podatak o procesoru, no kod tableta nije. Najvažniji podatak – kao i kod laptopa – jest veličina ekrana. Oni od 7" ili 8" su danas već iznimno rijetki (jer, većina boljih smartfona ima ne puno manji ekran: 5,5" ili veći). Većina tableta ima ekrane veličine 10". Kako ih držimo u rukama, to je sasvim dovoljno: osjećaj je kao da gledate laptop veličine 14" kojeg držite podalje od očiju, ili kao da iz fotelje gledate TV s ekranom veličine recimo 42".

Iskusniji i zahtjevniji će provjeriti i tip ekrana (IPS je bolji od LCD-a) i razlučivost (1920*1080 je preporučljivo; više od toga je luksuz) ali ne morate se opterećivati time: radije pogledajte kako izgleda ekran uživo, prije kupovine.

Uživo ćete moći i opipati stvar, da bi provjerili dvije vrlo bitne stvari: kvalitetu izrade (robusnost materijala, ali i to koliko je osjetljiv na otiske prstiju) i kako leži u ruci. Kod tog dvoje, lako ćete osjetiti razliku između skupih i jeftinih uređaja. Oni bolji će imati dobro izbalansirano težište, pa će vam se činiti lagani u ruci premda to zapravo nisu, a oni jeftini i manje kvalitetni će biti teški i nespretni, s loše izbalansiranim težištem.

Slijedeća stvar na koju valja obratiti pozornost su priključci. Manje je bitno gdje se nalaze tipke za uključivanje/isključivanje, ali važno je primjerice podržava li tablet Bluetooth, GPS… Bluetooth je bitan ako već imate uređaje koji ga podržavaju (zvučnici, tipkovnice…) a GPS ako kanite koristiti tablet za navigaciju – u autu ili na putovanju. Tablet u tu svrhu može poslužiti jednako dobro kao poseban GPS uređaj – tim više što mu je ekran veći.

Za razliku od mobitela, nisu bitne kamere: sve one na tabletima su tu tek toliko da bi bile tu. Ne očekujte kvalitetne snimke jer im je kvaliteta ispod onih na mobitelu; iskoristive su tek za videokonferencije – razgovore s videom. (Tu mogućnost svakako isprobajte: zabavna je a slika je na velikom ekranu bolja nego na mobitelu. Podržavaju ih svi softveri za razgovore: WhatsApp, Viber, Skype… kao i oni predinstalirani na tablet: Hangouts i/ili Duo na Androidu, FaceTime na iPadu.)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije