Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Varaždinci posluju s 600 tvrtki iz 34 zemlje svijeta i zapošljavaju

Worcon platformu razvijaju osnivač Tin Keškić (24), developer Ivan Fabijanić (35), tehnološki guru Edo Risek (23), dizajnerica Kristina Bolšec (23) i projekt-menadžer Mario Šipek (40), otvorili su ured u Zagrebu
04. svibnja 2020. u 10:47 1 komentara 1026 prikaza
Worcon
Foto: worcon
Pogledajte galeriju 1/4

Ono što koronavirus ne može zaustaviti poduzetni je duh mladih ljudi koji neprestano tragaju za svojim prilikama. Pokazalo se da je digitalizacija poslova područje u koje treba svakako ići jer uz online platforme koje povezuju posao se brže i bolje odvija. Članovi tima Work Connect koji čine osnivač Tin Keškić (24), developer Ivan Fabijanić (35), tehnološki guru Edo Risek (23), dizajnerica Kristina Bolšec (23) i projekt-menadžer Mario Šipek (40), nisu u koronakrizi otkrili digitalizaciju, već gotovo dvije godine razvijaju svoju platformu. Koronakriza ih je samo dodatno uvjerila da su njihove ideje i poslovni model pravi put u kojem trebaju ustrajati.

Čime se, dakle, taj mahom varaždinski tim bavi i što je to njihov proizvod. Oni su osmislili platformu koja spaja sve proizvođače i kupce na svijetu iz područja industrije metala, drva, gume i plastike – Worcon. Radi se o “marketplaceu”, odnosno o alatu koji posreduje i omogućava brži, efikasniji i jeftiniji način poslovanja od uobičajenog jer u vrlo kratkom roku kupac može pronaći odgovarajućeg proizvođača i dogovoriti posao.

worcon | Autor : worcon Foto: worcon

– Osim toga, Worcon je odnedavno popraćen istoimenim industrijskim portalom i magazinom. U sljedećoj fazi dobit će funkcionalnost industrijskog projekt-menadžmenta (tzv. machine park, task management, warehouse) kako bi kupci mogli aktivno pratiti razvoj prihvaćenih projekata, radi se o funkcionalnosti temeljenoj na umjetnoj inteligenciji kao poveznici s industrijom 4.0, odnosno sad već možemo govoriti 5.0. – kaže Tin Keškić i dodaje da nisu početnici jer su već sklopili suradnju s više od 600 tvrtki iz 34 zemlje.

Bez mentora bismo lutali

Njihova ciljna skupina su tvrtke iz industrije metala, drva, gume i plastike, učenici, studenti, freelanceri iz industrije.

– Svake godine išao sam na jedno predavanje u Sloveniju o SolidWorksu – CAD i CAM programu za dizajniranje strojarskih dijelova. Ondje se, između ostalog, govorilo o idejama za izračun cijene nekih proizvoda. Svjestan nedostatka ponude poslova u metalskoj industriji na webu, došao sam na ideju stvaranja internetske platforme na kojoj bi se objavio željeni posao ili strojarski dio i gdje bi se potom javljale tvrtke s ponudom i cijenom po kojoj to mogu napraviti – govori Keškić o počecima razvoja Worcona.

Startupi u doba korona krize Što to pripremaju dečki iz BSS tima; ExRey aplikacija za video prepoznavanje u filmovima i serijama

Prepoznao ih je Fil Rouge Capital, koji je u njih odlučio uložiti novac, ali i dati im mjesto u svom akceleratoru, gdje tada uz mentora razvijaju proizvod. Tako sada imaju Rogera Blotta kao mentora, ali i po potrebi cijeli tim Fil Rouge Capitala, koji im osigurava i potreban “networking”. – Iskustva stečena u Fil Rouge Capitalu su nam došla u pravo vrijeme i mislimo da bismo i dandanas lutali u dosta stvari da nema njihova mentorstva – ističe Tin Keškić te dodaje kako će novac utrošiti na daljnji razvoj platforme, marketing i razvoj mreže prodaje.

– Uz sadašnji ured u Tehnološkom parku Varaždin, otvorili smo još jedan ured u samom centru Zagreba. Budući da tražimo dodatne programere i da smo otvorili novi ured u Zagrebu, proširili smo područje prikupljanja talenata za rad na novoj fazi projekta koja uključuje najnovije tehnologije u programiranju, prikupljanju podataka i njihovoj obradi – govori Keškić i nastavlja: – Cilj nam je s novom Worcon platformom olakšati proizvodnim kompanijama tranzit u industrijie 4.0/5.0 i implementirati nove tehnologije potrebne za proizvodnju budućnosti. Koristeći napredne algoritme AI i strojnog učenja i Big Data tehnologiju, želimo razviti jedinstveno web-mjesto na kojem tvrtke, inženjeri, studenti i freelanceri mogu dobiti savjete o strojevima, tehnologijama, alatima i softveru i na taj način implementirati nove tehnologije u svoje radionice uz puno manje energije i vremena utrošenog na istraživanje i samu implementaciju.

SaaS i umjetna inteligencija

Provođenjem opsežne analize tržišta i na osnovi povratnih informacija koje su nam dale partnerske tvrtke i korisnici naše platforme, prepoznali smo potrebu za digitalizacijom funkcija i odjela tvrtke. S time u vezi, na našoj novoj platformi primjenom SaaS poslovnog modela razvit ćemo različite module koji će pomoći digitalizaciji tvrtki naših korisnika, kao što je ERP modul koji uključuje digitalno planiranje, razvoj, praćenje resursa, proizvodnju, istraživanje i razvoj itd.

worcon | Autor : worcon Foto: worcon

Kada se radi o umjetnoj inteligenciji, ona se primjenjuje u prepoznavanju i analiziranju prošlih i sadašnjih objavljenih poziva za podnošenje ponuda kao i parametara i tehnologija potrebnih za njihovu proizvodnju. Objavljeni poslovi spremaju se u obitelji sličnih poslova te tako analiziraju, uz pretpostavku da se slični dijelovi obrađuju na sličan način (dijelovi sa sličnim geometrijskim i funkcionalnim značajkama spremaju se u istim obiteljskim skupinama).

Još jedan plus korištenja AI u kombinaciji sa strojnim učenjem i Big Data tehnologijom je taj što se svi podaci javnih i privatnih skupina korisnika na našoj platformi, kao i podaci iz SaaS modela, pohranjuju i analiziraju, što pomaže u predviđanju cijena potrebnih za izradu određenih dijelova u različitim zemljama. Te informacije također pomažu u rangiranju proizvoda na našem Marketplaceu kao i predlaganju proizvoda (strojeva, alata, softvera) koji se koriste u proizvodnoj industriji i koji imaju bolje povratne informacije od korisnika. Ova je funkcionalnost posebno izražena kada je riječ o dizajniranju novog proizvoda gdje se okvirna cijena može vidjeti na početku te na temelju toga procijeniti njegova isplativost.

Cilj platforme Worcon je stvoriti zajednicu zainteresiranih korisnika i omogućiti im da rješavaju sve tehničke probleme na jednome mjestu, štedeći vrijeme i resurse.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Avatar SandraEE79
    SandraEE79:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b