Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Uz ovu aplikaciju doznajte koje epidemiološke mjere su na snazi u vašoj županiji

- Aplikacija je jednostavna za korištenje, radi na svim mobilnim uređajima i sve što građani trebaju učiniti je kliknuti svoju poziciju na interaktivnoj karti ili upisati svoju adresu i dobiti će pregled trenutno važećih epidemioloških mjera za svoju županiju - naglašava Andrej Lončarić.
20. listopada 2020. u 15:51 1 komentara 3407 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Vodeća srednjoeuropska tvrtka na polju geoinformacijskih rješenja, GDi, nakon Koronavirus portala razvila je još jedan koristan alat - hrvatski 'COVID-19 Zone finder' odnosno ArcGIS aplikaciju koja omogućuje građanima da se brzo i jednostavno informiraju o epidemiološkim mjerama koje su na snazi u njihovoj županiji.

Korona karta Hrvatske Podacima protiv virusa Pogledajte korona kartu Hrvatske

- Aplikacija je jednostavna za korištenje, radi na svim mobilnim uređajima i sve što građani trebaju učiniti je kliknuti svoju poziciju na interaktivnoj karti ili upisati svoju adresu i dobiti će pregled trenutno važećih epidemioloških mjera za svoju županiju - naglašava Andrej Lončarić, član uprave GDi-ja, te dodaje:

- Danas kada je važnije nego ikad da svi građani budu odgovorni i solidarni u borbi protiv epidemije, važno je da budu dobro i kvalitetno informirani. Nadamo se da će ova aplikacija pripomoći ostvarivanju tog cilja.

Aplikacija je kreirana po uzoru na onu za područje New Yorka koja korisnicima omogućuje pretragu podataka i prema kvartovima.

Kao društveno odgovorna tvrtka GDi je od početka COVID-19 krize aktivno radila na informiranju javnosti kroz već spomenuti GDi Koronavirus portal.

- Korištenjem službenih podataka Vlade i najmodernije ArcGIS geoinformacijske tehnologije omogućili smo javnosti da na brz, jednostavan i digitalnom dobu primjeren način dobije sve informacije o stanju COVID-19 epidemije u Hrvatskoj, regiji i svijetu kroz prostornu perspektivu - kaže Lončarić.

Kako je pojasnio Lončarić, lokacija je izuzetno bitna za krizno upravljanje jer 85 posto svih informacija ima svoju lokacijsku komponentu. 

– U doba koronavirusa zanima nas gdje su bolnice, karantene, ljudi u samoizolaciji, gdje su oboljeli, jesu li kod kuće, gdje rade, gdje stanuju. Bitno je znati gdje je kritična infrastruktura ili gdje su prometnice, mjesta javnih okupljanja... – ističe Lončarić i dodaje:

 – Da bismo dobili pravi alat, sve te informacije razdvajamo po slojevima pa potom slažemo poput sendviča. Kada ih povežemo i integriramo, dobivamo informacijska rješenja i upravo to je ono čime se mi bavimo.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti