Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost telekoma

Uz 5G mrežu moći će se na daljinu uskladiti i medicinske operacije

T-com panel
09.09.2017.
u 08:35

Nije istina da imamo najskuplji internet u EU, cijenu mu povećavaju državne naknade, kaže čelnik HT-a Davor Tomašković

Kamo ide telekom industrija, koji su izazovi pred njom i s kojim se poteškoćama susreće, pitanja su na koja su odgovarali čelni ljudi Deutsche telekoma, HT-a i Crnogorskog telekoma na panelu pod nazivom “Budućnost telekoma” održanom u Podgorici.

Diskriminatorni nameti

Kada je posrijedi Hrvatska, Davor Tomašković, prvi čovjek HT-a, kazao je da ga posebno ljute statistike koje govore da imamo najskuplji internet u Europi i usto spor.

– To nije istina jer cijena je i niža nego u dijelu zemalja EU – naglasio je te dodao da je cijena opreme jednaka za sve, ljudski rad također vrijedi isto, a ono što čini razliku u konačnici su državno nametnute naknade i razlike u prihodima korisnika. Tomašković tvrdi da upravo o visinama naknade, posebice onima za naknadu prava puta, razgovaraju s hrvatskom Vladom.

Usto je podsjetio da je jedna od prijašnjih Vlada utrostručila cijene naknade za frekvencijski spektar, što im je povećalo troškove 20 milijuna eura u jednoj godini. Istaknuo je da to rezultira logičnim pitanjem zašto bi ulagali u Hrvatsku kada je okruženje toliko neizvjesno. Ti nameti reflektiraju se na korisnike i diskriminatorni su za industriju, kazao je Tomašković i dodao da unatoč poslovnom okruženju HT nije prestao ulagati i najveći je investitor u Hrvatskoj, s 1,6 milijardi kuna investicija. Posebno, kaže Tomašković, ulažu u ljude i edukaciju korisnika bez kojih se trendovi i usvajanje modernih tehnologija neće dogoditi. A kad je riječ o europskom cilju – superbrzi internet za sve do 2020., HT će u ovoj godini sam već doseći postotak od 70% kućanstava koji će imati mogućnost brzog surfanja. Kad je riječ o svjetskim, pa samim time i europskim te regionalnim trendovima, u fokusu industrije već su dulje vrijeme konsolidacija, konvergencija, 5G mreža i takozvani “edge computing”, istaknuo je Srini Gopalan, član uprave Deutsche telekoma za Europu.

Slijedi konsolidacija

Nikola Ljuštev, čelnik Crnogorskog telekoma koji dolazi iz Makedonije, kazao je da se Makedoniji, u kojoj su ostala dva operatora, konsolidacija upravo dogodila. U Crnoj Gori koja je puno manje tržište posluju četiri operatora. Sudeći po tim izjavama, u idućem razdoblju moglo bi se očekivati preslagivanje. Nova generacija mreže – 5G – ključan je trend u budućem razdoblju, istaknuo je Gopalan te objasnio da će, uz tu naprednu mrežu koja će smanjiti kašnjenje, biti mnogo toga moguće, poput autonomnih vozila koja će imati istodobnu vezu ili zdravstva gdje će operacije na daljinu također biti usklađene u realnom vremenu.

– Jako smo ponosni što ćemo imati prvu 5G mrežu. U DT-u smo predani tome da budemo tehnološki lider – kaže Gopalan.

Digitalna je transformacija još jedan termin koji je u posebnom fokusu telekoma.

– Pokrenuli smo i najveći IT projekt u regiji gdje ćemo 20 IT sustava svesti na njih devet što će također pružiti bolje korisničko iskustvo. To je naša odgovornost kao najvećeg telekoma za tržištu – rekao je Tomašković.

Ključni pokretači i izazovi digitalne transformacije prije svega su potrošači i promjena iskustva koje im ona donosi, potom upravljanje podacima koji pridonose učinkovitosti, a najintrigantniji su dio strojevi i njihova međusobna komunikacija. Telekomi će, zbog transformacije, umjesto pukih pružatelja fiksnih ili mobilnih usluga biti komunikacijske kompanije, ustvrdio je 
Gopalan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije