Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BATERIJA

Uštedite bateriju i prilagodite mobitel

baterija mobitel
Foto: Thinkstock
1/2
20.11.2017.
u 11:40

Ako vaš pametni mobitel ima mogućnost automatskog prilagođavanja intenziteta osvjetljenja prema okolnom svjetlu, svakako uključite tu mogućnost: ne samo da ćete prištedjeti bateriju nego i vlastite oči

Novi smartfoni – i Androidi i iPhonei – imaju posebnu stavku posvećenu bateriji: preko nje ju možete prištedjeti. Kako smo već nekoliko puta spomenuli, baterije su jedan od najvećih problema današnjih smartfona jer vrlo često jedva izdrže od jutra do mraka. Još veći problem je što s vremenom traju sve kraće i kraće! S svakim punjenjem se skraćuje njihova autonomija, i tu nema pomoći. Zato se isplati proučiti koje sve mjere uštede nude Postavke. Važno je: ne možete pogriješiti: štogod namjestili, ništa se neće pokvariti – stoga, slobodno ispitajte razne mogućnosti.

U načelu, bateriju možete prištedjeti tako da isključite neku od bežičnih mreža koje ne koristite. Wi-Fi je veliki potrošač, pa ga možete podesiti tako da je isključen dok ga ne koristite. GPS je također veliki potrošač; i njega možete isključiti pa uključiti kada se spremate na put i kanite koristiti navigaciju. Bluetooth dosta troši bateriju (na starijim mobitelima; najnovije verzije su štedljivije) pa i njega možete uključiti po potrebi.

Još veći potrošač baterije je ekran. Ako vaš mobitel ima mogućnost automatskog prilagođavanja intenziteta osvjetljenja prema okolnom svjetlu, svakako uključite tu mogućnost: ne samo da ćete prištedjeti bateriju, nego i vlastite oči. Noviji mobiteli imaju i mogućnost posebnog prilagođavanja ekrana noćnom osvjetljenju: tako ćete dobiti osvjetljenje ekrana koje na prvi pogled djeluje neobično (žućkasto) ali je puno zdravije za oči. Naime, znanstveno je dokazano da dulje gledanje u ekran mobitela prije spavanja izaziva nesanicu.

Najveći potrošač od sviju su ipak – aplikacije. Hrpa njih „čuči“ u pozadini i bez vašeg znanja se pali i „kopka“ nešto. Primjerice, Facebook. Svako malo se spaja s mrežom da bi vidio što ima novog i onda vam šalje obavijest. Nije problem kada vam javi da vam je prijatelj poslao novu poruku ili draga osoba „lajkala“ vaš status, ali vrlo često će se javiti samo da vas podsjeti da već dugo niste ništa objavili, ili da je neka bezvezna grupa objavila neku bezveznu obavijest. Isključivanjem tog pozadinskog „rovarenje“ možete produljiti trajanje baterije za čak 10-15%. Slično vrijedi i za Facebook Messenger, Instagram, Twitter… a sve te aplikacije se vrlo često isporučuju već predinstalirane na mobitel.

Isplati se stoga „prokopati“ po Postavkama: novije verzije Androida i iOS-a će vam pokazati koliko točno koja aplikacija troši baterije, i omogućiti da ograničite njihov rad u pozadini. Neke od tih aplikacija možete i deinstalirati.

Ključne riječi

Komentara 1

TS
Tania_Smith8941
12:40 27.01.2018.

Sad sam lako mogu zaraditi 135 dolara na 150 dolara p0 satu, radeći na mreži od kuće. Prošlog mjeseca primio sam 27359 dolara od ovog jednostavnog kućnog online poslova. Ovaj posao je on-line i vrlo je jednostavan za rad u pola radnog vremena ili puno radno vrijeme čak i bez posebnog iskustva potrebnog za ovaj posao. Svaka se osoba sada može pridružiti ovom poslu i početi zaraditi online poput mene samo slijedite upute na ovom blogu >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.T­r­g­o­v­i­n­a­9.​C­o­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije