Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Uređaj prema crtama lica otkriva jeste li gay

Pojava softvera izazvala je reakciju udruga LGBT zajednice koje ističu da nije riječ o znanosti
13. rujna 2017. u 21:02 8 komentara 735 prikaza
selfie
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Znanstvenici s renomiranog američkog sveučilišta Stanford izradili su softver koji preko značajki lica može prepoznati koje je osoba seksualne orijentacije. Dokazali su, kažu u svom znanstvenom radu koji će uskoro biti objavljen u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, kako lica sadrže daleko više informacija o spolnoj orijentaciji nego što to ljudski mozak može percipirati i rastumačiti.

Gay parovi Utjecaj na djecu Otkriće sociologinje s Katoličkog sveučilišta o istospolnim i raznospolnim obiteljima

Za raspoznavanje tih osobina korištene su duboke neuronske mreže koje su obradile 35.326 fotografija lica koje su prikupljene na jednoj američkoj internetskoj stranici za upoznavanje. Rezultat je prilično impresivan, ako se softveru da pogledati samo jedna fotografija, razlikovat će gay od hetero u 81 posto slučajeva kod muškaraca, a 74 posto kod žena. Gledajući istu fotografiju, ljudska je inteligencija uspjela razaznati isto u samo 61 posto kod muškaraca i 54 posto kod žena. Ako bi softver dobio pet fotografija iste osobe, tada bi mu se točnost povećala na 91 odnosno na 83 posto.

U ključne značajke lica za razaznavanje spolne orijentacije spadaju fiksne, poput oblika nosa, ili prolazne, poput načina dotjerivanja. Prema ovome, lica gay osoba imaju neuobičajena svojstva od heteroseksualnih, pri čemu su gay muškarci u istraživanju imali uže vilice i dulje noseve, dok su lezbijke imale veće vilice.

Softver su testirali novinari BBC-ja podvrgnuvši ga testu gdje je između tisuću muškaraca trebao prepoznati 70 gayeva. Nije ih “uhvatio” 23. Također, novinari The Economista primijetili su kako je u obrađenom uzorku prevelika koncentracija bijelaca te kako upotreba fotografija s interneta za upoznavanje nije najsretnije rješenje s obzirom na to da se u većini slučajeva vrlo vjerojatno radi o fotografijama načinjenim upravo s namjerom da se spolna orijentacija i istakne.

Pojava je softvera, logično, izazvala reakciju udruga LGBT zajednice koje su mahom u svojim priopćenjima isticale kako se ne radi ni o kakvoj znanosti niti vijesti, nego o projektu koji ne uzima u obzir različitosti unutar tih zajednica poput dobi, boje kože, transrodnih osoba te posebno onih LGBT osoba koje nisu stavile svoje fotografije na internet s kojeg je uzeta baza slika. Sve je to, po njima, iznimno opasno.

Gay turisti LGBT turisti Gay turisti rudnik su zlata. Zašto smo ih zanemarili? Nova generacija Ni u Irskoj više nije nezamislivo da je premijer homoseksualac Leo Varadkar Irska obitelj Homoseksualac, sin indijskog imigranta, na čelu stranke desnog centra

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar franko_
  franko_:

  Vitas je p.eder

 • Avatar Se vas bum tužil
  Se vas bum tužil:

  A zakaj bi uopće imali softver koji razaznaje nečiju intimu?

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Zasto koristenje Hrvatskog jhezika rezultira opomenama, a koristenje pogrdnog americkog izraza je prihvatljivo????