Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Uređaj prema crtama lica otkriva jeste li gay

selfie
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
13.09.2017.
u 21:02

Pojava softvera izazvala je reakciju udruga LGBT zajednice koje ističu da nije riječ o znanosti

Znanstvenici s renomiranog američkog sveučilišta Stanford izradili su softver koji preko značajki lica može prepoznati koje je osoba seksualne orijentacije. Dokazali su, kažu u svom znanstvenom radu koji će uskoro biti objavljen u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, kako lica sadrže daleko više informacija o spolnoj orijentaciji nego što to ljudski mozak može percipirati i rastumačiti.

Za raspoznavanje tih osobina korištene su duboke neuronske mreže koje su obradile 35.326 fotografija lica koje su prikupljene na jednoj američkoj internetskoj stranici za upoznavanje. Rezultat je prilično impresivan, ako se softveru da pogledati samo jedna fotografija, razlikovat će gay od hetero u 81 posto slučajeva kod muškaraca, a 74 posto kod žena. Gledajući istu fotografiju, ljudska je inteligencija uspjela razaznati isto u samo 61 posto kod muškaraca i 54 posto kod žena. Ako bi softver dobio pet fotografija iste osobe, tada bi mu se točnost povećala na 91 odnosno na 83 posto.

U ključne značajke lica za razaznavanje spolne orijentacije spadaju fiksne, poput oblika nosa, ili prolazne, poput načina dotjerivanja. Prema ovome, lica gay osoba imaju neuobičajena svojstva od heteroseksualnih, pri čemu su gay muškarci u istraživanju imali uže vilice i dulje noseve, dok su lezbijke imale veće vilice.

Softver su testirali novinari BBC-ja podvrgnuvši ga testu gdje je između tisuću muškaraca trebao prepoznati 70 gayeva. Nije ih “uhvatio” 23. Također, novinari The Economista primijetili su kako je u obrađenom uzorku prevelika koncentracija bijelaca te kako upotreba fotografija s interneta za upoznavanje nije najsretnije rješenje s obzirom na to da se u većini slučajeva vrlo vjerojatno radi o fotografijama načinjenim upravo s namjerom da se spolna orijentacija i istakne.

Pojava je softvera, logično, izazvala reakciju udruga LGBT zajednice koje su mahom u svojim priopćenjima isticale kako se ne radi ni o kakvoj znanosti niti vijesti, nego o projektu koji ne uzima u obzir različitosti unutar tih zajednica poput dobi, boje kože, transrodnih osoba te posebno onih LGBT osoba koje nisu stavile svoje fotografije na internet s kojeg je uzeta baza slika. Sve je to, po njima, iznimno opasno.

Komentara 8

DU
Deleted user
21:41 13.09.2017.

A zakaj bi uopće imali softver koji razaznaje nečiju intimu?

VJ
Vl jedi govna
22:01 13.09.2017.

Ja kod trebi uopće ne kontam koja je peder

RA
rankovic
21:51 13.09.2017.

to su napravili zbog hr političara, da preciziraju njihovu spolnu orientaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije