Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Upravljaju li društvene mreže našim životima?

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Ako nemate Facebook, mnogi će reći da ste čudak, no u posljednje vrijeme raste broj onih koji smatraju da su društvene mreže preuzele kontrolu nad našim životima.
27. rujna 2014. u 16:44 6 komentara 3502 prikaza
net
Foto: Shutterestock
Pogledajte galeriju 1/6

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Ako nemate Facebook, mnogi će reći da ste čudak, no u posljednje vrijeme raste broj onih koji smatraju da su društvene mreže preuzele kontrolu nad našim životima.


Negativan utjecaj na svijest o vlastitoj sreći

Iako se mnogi korisnici društvenih mreža njima služe kako bi ostali u kontaktu s prijateljima i obiteljima na drugom kraju svijeta, postoje istraživanja koja dokazuju kako nas društvene mreže često udaljavaju od stvarnog kontakta te mogu dovesti do štetnih učinaka.

To je pitanje često u središtu debata brojnih sociologa, a sami rezultati najčešće su puni prijepora obzirom da se provode samo na mladoj populaciji.

Znanstvenici Fabio Sabatini i Francesco Sarracino sa sveučilišta u Rimu i Luksemburgu proveli su istraživanje nad 50.000 ispitanika u 24.000 kućanstava u Italiji kako bi otkrili kako korištenje društvenih mreža utječe na njihovo psihičko zdravlje.

Istraživanjem se htjelo otkriti utječe li i na koji način korištenje društvenih mreža na poimanje vlastite sreće i blagostanja.

Ispitanici su morali odgovoriti na pitanje 'Koliko ste u cjelini zadovoljni svojim životom' ocjenom između 1 i 10, pri čemu je 1 potpuno nezadovoljan,a 10 potpuno zadovoljan. Pritom su morali i objasniti svoje navike o korištenju društvenih mreža.

Prikupljeni su podaci o tome koliko se često ispitanici nalaze s prijateljima i smatraju li kako se ljudima može vjerovati. To je autorima istraživanja omogućilo da istraže odnos između te dvije komponente te su došli do zaključka kako su kontakti licem u lice pozitivno utječu na stvaranje povjerenja medu ljudima, a samim time i na svijest o vlastitoj dobrobiti.

Budući da komunikacija na društvenim mrežama ne podrazumijeva 'stvarni' kontakt, povjerenje se teže uspostavlja što negativno utječe na svijest o vlastitoj sreći i blagostanju.

- Korištenje društvenih mreža povezano je s manjim stupnjem socijalnog povjerenja, tvrde znanstvenici.

Sabatini i Sarracino ističu i negativne učinke diskriminacije i govora mržnje na društvenim mrežama te tvrde kako se umjerenije korištenje može dovesti do povećanja blagostanja.


Manje stresa i više samopuzdanja

Istraživanja o društvenim mrežama proučavaju kako njihovo korištenje utječe na naš društveni život, proizvod ili reputaciju vaše tvrtke, no rijetko se govori o učincima Facebooka i Twittera na naše tijelo i um.

Jeste li se ikad zapitali do kakvih kemijskih reakcija dolazi svaki put kad otvorite Twitter ili kako korištenje interneta utječe na naš mozak.

Većinu simptoma već smo i sami primijetili jer velik broj ovisnika o mreži ne može provesti više od 10 minuta bez provjeravanja e-maila ili inboxa na društvenim mrežama.

Ipak, pojedina istraživanja pokazuju kako društvene mreže mogu pozitivno utjecati na naše psihofizičko stanje.

Jeste li znali kako:

- Twitter djeluje kako ispušni ventil kad je riječ o stresu. Istraživanja su pokazala kako se tijekom korištenja Twitterom povećava razina hormona oksitocina koji je poznat po svojim umirujućim učincima.

- Svaki put kad dobijemo obavijest o aktivnostima na društvenim mrežama, aktivira se centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens) jednako kao i tijekom hranjenja ili vođenja ljubavi

- Društvene mreže pomažu u stvaranju adrenalina

- Istraživanje sveučilišta Cornwell pokazalo je kako su studenti osjećali bolje te imali više samopouzdanja nakon vremena provedenog na Facebooku, nego nakon tradicionalnih vježba za podizanje samopouzdanja

- Britanski Guardian proveo je istraživanje medu 2000 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu i otkrio kako korištenje društvenih mreža ljude čini sretnijim nego što to čine obitelj, novac ili prijatelji

- Kad je riječ o komunikaciji između vodećih svjetskih brandova i njihovih korisnika, čak 55% komunikacije na Twitteru bilo je pozitivno intonirano

- Facebook i ostale društvene mreže sramežljivoj djeci omogućuju socijalizaciju koja inače ne bi bila moguća zbog koje će lakše prebroditi probleme u komunikaciji licem u lice

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar targus
  targus:

  sve je napisano u tekstu,..mada moje mišljenje prevaže u korist negativnih činjenica. Ja sam jedan od onih koji nema fejs, i uopće mi ne fali.

 • marko Šević:

  gdje je članak? ja vidim samo 2. rečenice.

 • robinw:

  u principu nemam ništa protiv društvenih mreža, ako je to razbibriga kad ti je dosadno...ali kad mi netko kaže da ima 598 fb prijatelja a onda kad mu jedan stvarno zatreba, od 598 ni glasa..em ti prijatelji takovi!! ajde mi ... prikaži još! lajkajte sada ovaj komentar, to će me usrećiti i ispuniti adrenalinom..:):)