Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rover na mjesecu

Demantirali sami sebe: Kinezi Zeca od žada proglasili 'mrtvim', a on 'oživio'

kineski rover na mjesecu
Foto: screenshot/youtube
1/4
13.02.2014.
u 08:08

Zec od žada ili Jutu na kineskom na mjesečevu površinu spušten je 15. prosinca prošle godine. Kvar je uočen krajem prošlog mjeseca

Kineski lunarni rover "Zec od žada" težak 140 kilograma koji je u ponedjeljak proglašen ''mrtvim'' možda se može spasiti. Potvrdili su to državni kineski mediji koji su, unatoč prvim predviđanjima o nemogućnosti otklanjana mehaničkih poteškoća, demantirali tu informaciju, javlja BBC.

Zec od žada ili na kineskom Jutu na mjesečevu površinu spušten je 15. prosinca prošle godine. Kvar je uočen krajem prošlog mjeseca. Kineske vlasti su tada kazale da su na Jutu uočene "kontrolne mehaničke abnormalnosti" koje su nastupile zbog kretanja na mjesečevoj površini. Uslijed niskih temperatura rover je u ponedjeljak prestao raditi.

Nakon što su ga kineske vlasti proglasile ''mrtvim'', društvene mreže u zemlji preplavili su izrazi ''sućuti''. No danas je priopćeno kako su znanstvenici ponovo očitali signal na Jutu što je vratilo nadu u njegovo spašavanje.

- Još uvijek je živ i postoji mogućnost da bi mogao biti spašen. Stručnjaci pokušavaju dokučiti kako je nastao kvar i spasiti ga - kazao je glasnogovornik lunarnog programa Pei Zhaoyu.

Roverova misija na Mjesec dio je ambicioznog svemirskog programa kojim Kina do 2025. godine namjerava postati prva azijska zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec!

>>Kinezi poslali svoju prvu letjelicu na Mjesec!
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije