Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAR TREK

U tami je odličan film, ali što je ostalo od Zvjezdanih staza?

star trek
07.06.2013.
u 17:39

Na trenutke se čini da prije gledamo novi nastavak Nemoguće misije ili Ironmena nego nastavak Zvjezdanih staza

vemirske borbe, humor, iznenađenja i obrati i – Klingonci! Sve je to u novom odličnom nastavku Zvjezdanih staza! Kao velikom ljubitelju zasmetalo mi je uništenje Vulkana u prošlom filmu, ali ako se revidiranje kanona igdje može oprostiti, to je onda u “restartu” serijala. Uvijek ćemo imati u sjećanju Kirka i Picarda u njihovim romantičarskim okruženjima, ali sada se već fino približavamo prvom susretu s Vulkancima (2063. godina, vidi 8. film First Contact) i bilo je vrijeme za “make over”. Kome trebaju dosadni nastavci slavnih serijala poput nepotrebnog dosadnog 9. filma Zvjezdane staze: “Pobuna”?

Najvažnije je da Zvjezdane staze žive i dalje! Ali... Da, postoji i ali. U drugom dijelu filma pitate se i – je li što uopće ostalo od Zvjezdanih staza? Na trenutke se doista čini da prije gledamo novi nastavak Nemoguće misije, Ironmana ili nekog drugog filma s nadnaravnim junacima i da jedino uniforme otkrivaju kako je riječ o Zvjezdanim stazama. No, film bez sumnje i bez obzira na odmicanje od kanona Zvjezdanih staza odlično funkcionira, a pritom je uzbudljiv i zabavan. I to jest najvažnije. Kemija između glavnih likova je uvjerljiva i odaje dojam da bi to doista mogla opet biti barem petogodišnja misija u nepoznato. Jer, ako je Abrams išta pokazao to je se u novim nastavcima može dogoditi - pa gotovo bilo što!

No, nije Abrams radio samo na promjenama, tradicija i počast originalnim Zvjezdanim stazama je nastavljena u puno detalja. Abrams se jako trudi obnoviti dinamiku odnosa Kirka i Spocka te oživjeti neke trenutke iz originalnih filmova, samo u promijenjenim aranžmanima. Također, i dati prostora da se poznati likovi poput Scottieja iznova razvijaju svojim putem (što odlično radi Simon Pegg), ali s pokrićem originalnog lika. Zatim, imamo i povratak famoznih Triblsa (ne spojlam dalje:), a pravi je hit – novi izgled Klingonaca!

Fanovi su Star Trek J. J. Abramsa iz 2009. godine proglasili drugim najboljim filmom serijala, odmah iza nedodirljivog Khanova bijesa, drugog filma, a novi film bi mogao pobrati i još bolje ocjene. Khan je, sigurno ne slučajno, uskrsnuo baš u drugom novom nastavku serijala. Njega je utjelovio Benedict Cumberbatch koji je pobrao slavu fantastično odigravši ekscentričnog privatnog detektiva Sherlocka Holmesa u odličnoj miniseriji. I dakako, opet je svoju ulogu odradio – briljantno.

Tko je bolji kapetan – James T. Kirk ili Jean Luc Picard – možda je još neodlučeno pitanje, ali gledatelji su jasno poručili da uživaju u novim filmovima. Serijal Genea Roddenberryja konačno je opet postao profitabilan, vratio slavu Zvjezdanim stazama i donio nove gledatelje za hrabre nove nastavke...

>> Za umirućeg fana organizirali projekciju novog filma Star Trek

>> Trekerica iz Osijeka oduševila kapetana Kirka: Da sam bar Hrvat!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije