Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO NOVU AR IGRU

U Hrvatsku je stigla japanska atrakcija HADO: Zaigrajte 'graničara' u proširenoj stvarnosti

Zagreb: U Almeria centru tvorena je nova gaming arena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
09.12.2021.
u 09:52

Često sjedite i previše ste za računalom? Mnogi od nas mogu se pronaći u tom opisu, posebno u ovo pandemijsko doba. Stoga sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv da isprobam novu vrstu videoigre koja uz gaming sučelje zahtijeva i puno kretanja pa se smatra i sportom, odnosno rekreacijom.

HADO je atraktivna japanska videoigra proširene stvarnosti (AR) koja je nedavno stigla i u Hrvatsku.

29.11.2021., Zagreb - U Almeria centru u Ulici grada Vukovara 284 otvorena je nova gaming arena u kojoj se moze igrati HADO. HADO je AR sport prosirene stvarnosti i vrlo je slican igri koju svi poznajemo, granicaru. U njemu se igracu daje snaga energetskih kuglica i stitova na terenu iz stvarnog života. Iako su pravila jednostavna, kombinacije napadackih i obrambenih strategija su beskonacne. HADO je futuristicki sport koji nagradjuje gejmersku strategiju i fizicku spremu pa potpuno redefinira sportski krajolik. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nisam ništa znao o igri prije nego što sam je isprobao. Ali već nakon prvog "poluvremena" koje je potrajalo samo 80 sekundi, koliko traje jedna runda, dobro sam se oznojio!

VIDEO Kako to izgleda pogledajte u ovom videu:

Ovo je fizička igra koja zahtijeva dobar rad nogu i pokretljivost kako biste izbjegli virtualne vatrene lopte kojima vas gađa druga ekipa. Igru sam isprobao u dva tima s po 3 igrača, a može se igrati i "2 na 2", ili "1 na 1", ili protiv računala na 9 razina težine igre. Unutar igre može se podešavati kako ćete utrošiti bodovne resurse: na brzinu, veličinu, snagu projektila...

Svijet ove vrste igre pobliže mi je objasnio Mario Vrbanec, voditelj poslovnice HADO tvrtke Technosport u zagrebačkom Almeria centru u Vukovarskoj ulici:

– HADO je new age igra graničara, novi način gaminga koji je jako zabavan jer je interaktivan. Uvuče te u novi svijet proširene stvarnosti. Igra je krenula iz Japana 2014. i od tada se proširila po svijetu. U Hrvatsku je stigla prije otprilike mjesec dana i reakcije su zasad dobre. Vrlo je zabavna, a može odlično poslužiti kao dodatak rođendanu ili team buildingu. Pogotovo ljudima koji dođu iz ureda gdje sjede po cijeli dan. To se isto često kaže i kad je riječ o gamingu jer višesatno sjedenje za računalom je nezdravo, štetni su postura i inertni način, a ovdje imate i pokretljivost i socijalizaciju – priča mi Mario, koji kaže da je i sam godinama igrao videoigre, ali bavljenje plesom (breakdance i akrobatika) izvlačilo je da se ne pogrbi za računalom.

29.11.2021., Zagreb - U Almeria centru u Ulici grada Vukovara 284 otvorena je nova gaming arena u kojoj se moze igrati HADO. HADO je AR sport prosirene stvarnosti i vrlo je slican igri koju svi poznajemo, granicaru. U njemu se igracu daje snaga energetskih kuglica i stitova na terenu iz stvarnog života. Iako su pravila jednostavna, kombinacije napadackih i obrambenih strategija su beskonacne. HADO je futuristicki sport koji nagradjuje gejmersku strategiju i fizicku spremu pa potpuno redefinira sportski krajolik. Mario Vrbanec. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U igri je najbitnije prvo naučiti par osnovnih pokreta za podizanje štita i samo pucanje, a dalje je na vama da se krećete koliko žustro želite. Ako ste aktivni, već u 80 sekundi može se prijeći i po 60 metara, a termini traju po sat vremena pa nije ni čudno da se za ovu rekreaciju i - trenira.

– To je zapravo sport pa se trenira, imamo zaigravanja, istezanja... Uglavnom je prvo uključeno 15 minuta edukacije. Učimo igrače kako se kretati unutar prostora. Sam vizir ima i periferni vid. Ponekad se dogodi da se netko izgubi u rješavanju mehaničkih stvari, ali što više igrate, sve ste spretniji. Kad se ljudi ekipiraju i naviknu, odradi se sat vremena bez problema. Prije neki dan bile su nam mame s klincima i mame su se više zaigrale od djece. Uvijek kad imate neko rivalstvo, bude zanimljivo. Imali smo izazov "ako mame pobijede, djeca moraju slušati tjedan dana" pa je bilo jako zabavno. Dakle, definitivno je riječ o igranju i zabavi, ali ovo je i sport. Kao i u nogometu, postoje pravila, minutaža, timovi, klubovi, natjecanja... Možete se kvalificirati na natjecanja – pojašnjava Mario.

29.11.2021., Zagreb - U Almeria centru u Ulici grada Vukovara 284 otvorena je nova gaming arena u kojoj se moze igrati HADO. HADO je AR sport prosirene stvarnosti i vrlo je slican igri koju svi poznajemo, granicaru. U njemu se igracu daje snaga energetskih kuglica i stitova na terenu iz stvarnog života. Iako su pravila jednostavna, kombinacije napadackih i obrambenih strategija su beskonacne. HADO je futuristicki sport koji nagradjuje gejmersku strategiju i fizicku spremu pa potpuno redefinira sportski krajolik. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HADO u svijetu igra 2 milijuna ljudi. Osim Japana i Azije, puno igrača ima i u Turskoj, a Hrvatska je 27. zemlja koja sudjeluje. Zapravo, igra je sasvim slučajno stigla u Hrvatsku i to zahvaljujući - TikToku!

– Nenad, vlasnik prostora u Almeria centru, zakupio je franšizu iz Turske. Vidio je igru na TikToku i učinilo mu se jako zabavnim – otkrio mi je Mario.

Iako ima svoj AR headset i posebne mobitele/kontrolere, HADO nije konzola koju kupite poput PlayStationa, nego je namijenjena korištenju u igraonicama i gaming arenama.

U Zagrebu se može isprobati u Almeria centru u Vukovarskoj, a termin se može rezervirati na web-stranici www.hado.hr. Oni kojima se igra svidi, mogu se učlaniti i u HADO klub, a organizatori su već pokrenuli i HADO Akademiju s ciljem da treniraju timove, a oni najbolji mogu izboriti i kvalificiranje na europska i svjetska natjecanja. Sportovi budućnosti, izgleda, sve su bliže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije