Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Hrvatskoj postavljeni novi digitalni odašiljači

Odašiljač Papuk
Foto: Skendi.com
03.06.2008.
u 12:17
DVB-T odašiljači i frekvencije
ODAŠILJAČFREKVENCIJA
Sljeme27 UHF, uskoro prelazak na 42 UHF
HRT Dom27 UHF
Osijek - Josipovac 33 UHF
Učka28 UHF, 53 UHF
Stipanov Grič 54 UHF
Ćelavac51 UHF
Ugljan51 UHF
Promina51 UHF
Labinštica53 UHF, uskoro prelazak na 33 UHF
Brač 53 UHF
Srđ 59 UHF
Psunj23 UHF
Papuk23 UHF

Digitalizacija televizijskog signala u Hrvatskoj se nastavlja, a nakon što je tvrtka OiV privela kraju projekt "Digitalna Istra", na red su došle i druge hrvatske regije. Posljednjih je dana uključeno nekoliko novih DVB-T odašiljača koji će povećati postotak populacijske pokrivenosti DVB-T signalom.

Nacionalne tv programe HRT 1, HRT 2, RTL Televiziju i Novu TV u digitalnoj tehnici odsad mogu pratiti i stanovnici većeg dijela Like i unutrašnjosti Dalmacije. To je moguće zahvaljujući novim odašiljačima koji su postavljeni na objekte Ćelavac, Promina i Stipanov Grič. Ostatak Dalmacije pokrivaju ranije postavljeni odašiljači Ugljan, Labinštica, Brač i Srđ. Do kraja godine očekuje se puštanje u rad lokalnih DVB-T repetitora u Šibeniku, na Hvaru, Korčuli, Pelješcu i Trogiru.

Pokrivenost srednje i južne Dalmacije poboljšat će odašiljač na Biokovu koji je u planu za iduću godinu, a zajedno s njim i mreža lokalnih repetitora.

DVB-T konačno i u Slavoniji
Dobre vijesti stižu i za Slavonce. U srijedu, 4. lipnja, s radom počinju DVB-T odašiljači Psunj i Papuk koji će signalom pokriti središnju i zapadnu Slavoniju. Grad Osijek već je ranije pokriven s objekta u Josipovcu, a pokrivanje krajnjeg istoka DVB-T signalom, s odašiljača Borinci i Belje, pričekat će 2009.


Odašiljač Biokovo

Nakon puštanja u rad digitalnih odašiljača na Psunju i Papuku, očekuje se i postavljanje lokalnih repetitora u Novoj Gradišci, Slavonskom Brodu, Virovitici, Slatini, itd.

Za nekoliko dana bolji DVB-T signal dobit će šira okolica Zagreba i dio Zagorja. Snaga DVB-T odašiljača na Sljemenu bit će pojačana za duplo što će poboljšati sadašnju pokrivenost.

Nogomet u visokoj rezoluciji
Tvrtka OiV ove godine planira pokriti još Zagorje i Međimurje što će se postići postavljanjem DVB-T odašiljača na Ivanščicu. Još uvijek nije poznato kad će se to dogoditi. Najkasnije do 2010. na svih 15 glavnih odašiljača u Hrvatskoj trebali bi biti postavljeni digitalni odašiljači, a do 2011. planirano je gašenje analognih signala i potpuni prelazak na digitalni prijem.

Svi vlasnici DVB-T receivera i tv prijemnika s ugrađenim digitalnim tunerima, koji žive u područjima pokrivenosti DVB-T signalom, moći će ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo pratiti u digitalnoj tehnici. Još bolje vijesti stižu za one koji posjeduju HDTV prijemnike.

Nakon Zagreba, do početka nogometnog prvenstva, HDTV signal dobit će Osijek, Split i Rijeka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije