Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje naknade

U EU ćemo se mobitelima koristiti kao kod kuće. Ovih 5 informacija morate znati!

mobitel
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
02.02.2017.
u 21:50

Korisnici koji koriste roaming imat će bolje uvjete, a o općem utjecaju 
na tržište rano je govoriti

Naknade za mobiteliranje u zemljama EU potpuno će se ukinuti 15. lipnja ove godine. To znači da će svi putnici u zemlje Europske unije moći koristiti mobitel na jednak način kao što ga koriste i kod kuće. Naime, kao posljednji korak u ukidanju naknada za roaming do 15. lipnja 2017., predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije dogovorili su regulaciju veleprodajnih tržišta roaminga, odnosno cijenu koju operatori međusobno naplaćuju kada njihovi korisnici koriste druge mreže u EU.

Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za digitalno jedinstveno tržište, pozdravio je dogovor: – Ovo je bila posljednja kockica mozaika. Korisnici od 15. lipnja 2017. mogu pri povremenim putovanjima u inozemstvo unutar EU koristiti pakete mobilnih usluga iz svoje matične zemlje. Pobrinuli smo se i za jamstvo daljnje konkurencije među operaterima kako bismo na domaćim tržištima i dalje mogli nuditi najatraktivnije ponude.

Ipak, u domaćem regulatoru HAKOMU-u, tvrde nisu zadovoljni postignutom razinom veleprodajnih cijena. Jasno je da će korisnici koji koriste roaming imati bolje uvjete, a za opći utjecaj na tržište je još uvijek prerano nagađati, kažu iz HAKOM-a. U prijevodu, ako telekomi budu imali nepovoljne uvjete mogli bi povećati cijene na domaćem tržištu kako bi nadoknadili troškove.

Ono što svakako treba upamtiti jest da roaming ne vrijedi za zemlje u regiji poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore... odnosno zemlje koje nisu u EU, te da će pozivanje doma iz tih zemalja i dalje biti poprilično skupo, a surfanje nikako ne preporučujemo. Usto valja razlikovati međunarodne pozive od roaminga. U roamingu ste čim s “lica mobitela” nestane mreža vašeg operatora s kojim imate ugovorenu uslugu i prebaci se na stranu mrežu. Uglavnom korisnici dobiju obavijest kada se to dogodi tako da znaju i po kojim cijenama i uvjetima tada komuniciraju i koriste podatkovne usluge. Međunarodni pozivi su kada iz mreže svog operatora zovete neki broj u stranoj državi.

Ipak, postoji situacija kada vas pozivi u drugu državu EU košta manje negoli kada je pozivate ga pozivate iz vlastite države, a to je kada ste u roamingu. Naime, roaming je regulirana usluga, dok međunarodni pozivi još uvijek nisu. No, da ne biste to zlorabili, EU će uvesti ograničenja. Prvi prijedlog o roku od 90 dana je napušten, no pravila pravedne uporabe bit će zamijenjena novim. Radit će se o količini što već i postoji za podatkovne usluge, a ne vremenu korištenja.

Komentara 35

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:32 04.02.2017.

anketa vam je zaista super jer velik broj ljudi nema ni za kartu za gradski prijevoz a ne da prelazi granicu ...

DU
Deleted user
22:57 02.02.2017.

1GB 8.5 EUR, kao internet 2000-e. I sada je to kao popularno, dajte najte!

DU
Deleted user
12:39 03.02.2017.

roaming je i sad ok ali međunarodni pozivi su prevara, poziv prema eu , 5kn , min a ako odem u sloveniju i zovem npr. njemacku, onda mi je 19 centi....ko je tu lud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije