Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije dot.com bum ali

U 2010. oporavak spajanja i preuzimanja u Silicijskoj dolini

google
Reuters
04.04.2010.
u 17:41

Jedan od najvećih preuzimača u 2010. bit će naravno Google za kojeg se predviđa preuzimanje barem pet značajnih biznisa do kraja godine

 

Ova godina mogla bi biti godina u kojoj ćemo vidjeti veliki val spajanja i preuzimanja među kompanijama Silicijske doline. Prema pisanju Bloomberga mnoge velike kompanije agresivno će krenuti u preuzimanja jer su u prethodnom razdoblju značajno srezala ulaganja u istraživanja i razvoj. Stručnjaci tumače kako zbog toga kompanije ne mogu računati na vlastite inovacije kao motor razvoja, nego se moraju okrenuti akvizicijama u kojima će neći neke nove inventive proizvode ili usluge.

Jedan od najvećih preuzimača u 2010. bit će naravno Google za kojeg se predviđa preuzimanje barem pet značajnih biznisa do kraja godine.

Google se, primjerce, već dogovorio o preuzimanju Picnik Inc. tj. preuzimanju alata za foto-uređivanje, a preuzimanje DocVersea osiguralo mu je softver koji ljudima omogućuje dijeljenje dokumenata putem interneta.

Do sada je najveći pojedinačni posao ove godine realizirao Shiseido koji je u San Franciscu kupio Bare Escentuals za 1,7 milijardu dolara.

Nakon što je kalifornijski val spajanja i preuzimanja u 2007. dosegao 2.670 transakcija u vrijednosti 254 milijardi dolara, naglo je pao, a do sada je ove godine realizirano 530 transakcija ukupno vrijednih 16,7 milijardi dolara, a što je više nego u prva tri mjeseca lani. Međutim, u 2008. u istom razdoblju već je bilo realizirano 30 milijardi dolara vrijednih spajanja i preuzimanja. Rekordna godina za spajanja i preuzimanja u silicijskoj dolini, za vrijeme legendarnog internet balona, bila je 2000. kada je realizirano 2.200 transakcija vrijednih 378 milijardi dolara. Iznosi spajanja i preuzimanja više se nisu približili tom vrtoglavom rekordu iz dot.com ere. Nakon što je presušio venture kapital i jeftin novac iz IPO-a devedesetih, dno je u spajanjima i preuzimanjima dotaknuto 2002. godine sa samo 1.505 transakcija u ukupnom iznosu od 95,3 milijardi dolara.

Komentara 2

TU
Tupislav
08:13 05.04.2010.

Silicon Valley - jeli je to dolina vjestackih sisa ??

OB
-obrisani-
16:34 01.05.2010.

Da, ali onih na napuhavanje... Tamošnji nerdovi ne mogu naći bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije