Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Twitter uz pomoć Googlea i Microsofta ipak do profita

twitter
Twitter.com
24.12.2009.
u 08:00

Šef Twittera Evan Williams prije dva mjeseca rekao je da tvrtka sav novac troši na poboljšanje proizvoda, a ne na traženje načina zarade.

Twitter Inc. dobit će 25 milijuna dolara nakon sporazuma sklopljenog s Googleom i Microsoftom, koji je potpisan u listopadu, što će biti dovoljno da cijeli projekt postane profitabilan, tvrde upućeni analitičari, a piše Bloomberg. Sporazum koji omogućava da Twitterove poruke mogu biti pretražene i izlistane na Googleovoj tražilici generirat će 15 milijuna dolara, tvrde analitičari. Slični rezultati, odnosno 10 milijuna dolara, trebali bi biti ostvareni sporazumom Twittera s Microsoftovom tražilicom Bing. Višegodišnji sporazum omogućit će Twitteru da i u 2009. ostvari sitnu dobit, procjenjuju poznavatelji prilika te dodaju da su operativni troškovi oko 20 milijuna do 25 milijuna dolara godišnje.

Tvrtka sa sjedištem u San Franciscu, osnovana 2006. godine, ima oko 105 zaposlenika, stoji sa njezinim internetskim stranicama. Ranije ove godine Twitter nije uopće bio usredotočen na prihode, a kamoli na dobit. Tvrtka je privukla milijune korisnika na besplatni poslužitelj koji objavljuje poruke do 140 znakova od milja zvane tweets ili cvrkuti. Šef Twittera Evan Williams prije dva mjeseca rekao je da tvrtka sav novac troši na poboljšanje proizvoda, a ne na traženje načina zarade.

Mnoge analitičare i investitore takva izjava potaknula je na razmišljanje kako će onda uopće Twitter napraviti zaokret i kada će početi zarađivati. Twitter ima više od 58 milijuna globalnih korisnika mjesečno, prema podacima istraživačke tvrtke iz Virginije ComScore Inc., i treća je najpopularnija društvena mreža u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Facebooka i News Corpova MySpacea.

Suosnivač Twittera Biz Stone odbio je komentirati poslovanje tvrtke, samo je rekao da se ponosi Twitterom i ostvarenim u 2009. godini.

– Oduševljeni smo zbog sklopljenih partnerstava u ovoj godini i radujemo se što ćemo Twitter u budućnosti još više moći otvoriti – izjavio je Stone u e-pismu, piše Bloomberg.

Jane Penner, glasnogovornica Googlea, odbila je komentirati navode o vrijednosti sporazuma, kao i Pete Wootton, glasnogovornik Microsofta. Kada su u listopadu objavili potpisani ugovor, ni jedna strana potpisnica nije željela otkriti njegovu vrijednost.

Twitter je dobio pomoć u postizanju profitabilnosti smanjenjem troškova, tvrde upućeni. Primjerice, u rezanju troškova koje Twitter plaća telekomunikacijskim tvrtkama za distribuciju svojih milijardi tweetsa na bežičnim mrežama. Sve veća popularnost te jaki partneri koji stoje uz Twitter dali su im moć za oštrije pregovore s telekomunikacijskim tvrtkama, što je u konačnici smanjilo troškove samom Twitteru. Dok su dosad upravo telekomunikacijske naknade bile Twitterov najveći izdatak u poslovanju, sada su u prvi plan iskočili troškovi zaposlenika. To znači da će se šefovi morati pozabaviti i rezanjem troškova na tom polju ne bi li ostvarili zaradu. Istodobno, analitičari tvrde da uplate moćnih divova u svijetu interneta Googlea i Microsofta ne pokrivaju sve veću vrijednost razmjene podataka na Twitteru. A iz obiju tvrtki stigla je potvrda da bi svoje pretraživače smatrali nepotpunima kada bi bili bez pravih informacija s Twittera.

- Mi vjerujemo da će korisničko iskustvo twitterovaca uvelike pridonijeti našim rezultatima pretraživanja, osobito kada je riječ o trenutačnim porukama koje se odvijaju u relanom vremenu i korisnicima upravo tada trebaju.

Primjerice, vremenski uvjeti na cestama u omiljenom skijalištu imat će veću vrijednost ako ih je plasirao netko u realnom vremenu i s lica mjesta - objasnila je na svom blogu Marissa Mayer, potpredsjednica Googlea zadužena za proizvode pretraživanja, odmah nakon što objavljen sporazum sa Twitterom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jura-100
jura-100
11:07 24.12.2009.

da, da... zgodan je taj twitter.... jedino je šteta što ga NITKO ne koristi... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije