Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jack Dorsey:

Twitter nikada neće dobiti gumb za editiranje postova

Jack Dorsey
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
22.01.2020.
u 11:56

Jack Dorsey, suosnivač te društvene mreže i njezin glavni direktor, otklonio je svaku nadu da će tviteraši moći 'popravljati' svoje postove. To bi izgubilo duh i vibru društvene mreže, pojasnio je.

Tviteraši svako malo pokušavaju ishoditi gumb za uređivanje na Twitteru. Naime, društvena mreža Twitter, omiljena i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ne nudi mogućnost ispravka tvita. Kad je jednom objavljen u online prostoru, tvit se ne može ispraviti, pogreške i tipfeleri ostaju. Jedina je mogućnost da se izbriše i ponovo napiše točno.

Takav proces korisnike živcira, posebice kada prekasno uoče tipfeler ili im netko ukaže na loš pravopis u odgovoru na objavljeni tvit, a oni ga ne mogu ispraviti. Mnogi bi stoga željeli da mogu, kao što je to moguće na Facebooku ili Instagramu, ispraviti pogrešku, odnosno editirati originalni post. 


Bez ispravki tvitova

Akcija da se omogući tzv. editiranje tvitova traje od kada je Twitter zaživio, dakle, od 2006. godine. Svi službeni odgovori Twittera na te molbe uvijek su bili dvosmisleni; vidjet ćemo; možda ćemo to omogućiti; na listi je za razmatranje...

No, sada je Jack Dorsey, suosnivač te društvene mreže i njezin glavni direktor, zapravo otklonio svaku nadu. U razgovoru za Wired, u kojem su bila omogućena pitanja gledatelja, nije bio izričit, ali je dovoljno jasno izjavio da na Twitteru vjerojatno nikada neće biti moguće tzv. editiranje, a u 2020. zasigurno neće, izjavio je Dorsey. 
Ono što je Jack Dorsey dosad pojašnjavao jest da ne želi omogućiti korisnicima da ispravljaju tvitove jer osim tipfelera mogli bi tada mijenjati i smisao prvobitnog tvita.

Tako bi neki odgovori i reakcije ili tzv. retvitovi mogli postati upitni i neautentični. Ako su korisnici promijenili mišljenje, mogu izbrisati tvit ili objaviti novi, a tipfelere zasigurno nitko pretjerano ne zamjera. Izostavljanje gumba za uređivanje ima korijene u originalnom dizajnu Twittera.

Želimo sačuvati ‘vibru’

“Započeli smo kao SMS poruke. I kao što znate, kad pošaljete tekst, zapravo ga ne možete vratiti”, rekao je Jack Dorsey i dodao: “Želimo sačuvati taj osjećaj iz ranih dana, te vibracije.”

Istina, bilo je pokušaja da se udovolji korisnicima te su pokušali osmisliti alat koji bi, primjerice, zadržao neko vrijeme tvit prije objave ili ga poništio u kratkom roku, slično što sada može Gmail, no ipak, naposljetku su odustali od tog alata. Dorsey smatra da je statična, nepromjenjiva priroda postova i dalje integralni dio i karakteristika platforme jer omogućava korisnicima da slobodno mijenjaju i citiraju druge tvitove bez straha da će poruka koju će proširiti ili kritizirati kasnije biti izmijenjena.

“Nadam se da je to bilo korisno. Ako nije, spomenite me na Twitteru i vidjet ću što mogu učiniti”, zaključuje Dorsey. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije