Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Tri pojma 
kojima nas proizvođači TV-a vole zbunjivati

Trebaju li vam 3D, Full HD, (O)LED...?
03. lipnja 2014. u 14:00 2 komentara 2293 prikaza
OLED
Foto: Rainer Jensen/DPA/Pixsell

1. 3D

Koliko često gledate 3D sadržaje na televizoru? Gotovo nikad ili ama baš nikad? Ipak, odgovor na gornje pitanje glasi: da, treba mi! Naime 3D TV-i u pravilu imaju moćnije, bolje panele pa ih preferiramo, makar nikad ne zavirili u treću dimenziju.

2. Full HD

Gotovo svi današnji LCD televizori opremljeni su LED tehnologijom: ako na njima ne vidite oznaku LED, to nije razlog za uzbunu. No, ako shvatite da uopće nemaju LED, dobro pregledajte taj model jer riječ je o tehnološki nazadnom rješenju koje možda ima i druga ograničenja. S druge strane, OLED televizori najkvalitetnije su moguće rješenje, naprednije od LCD-ova; papreno skupo, ali s razlogom.

3. (O)LED

Da, treba mi. Čak i ako nikad ne gledam Full HD video. Full HD oznaka na govori nam da je slika sastavljena od 1920x1080 točkica (piksela); naravno da će takva slika biti detaljnija i kvalitetnija od one sastavljene od 1280x720 piksela (HD Ready), neovisno o tome u kojoj se razlučivosti prikazuje slika na njemu. Iznimka ovog pravila su TV-i manji od 32” jer je slika na njima premala da bi se razaznali fini detalji.

>> Sada su u modi nosivi internet, povezani dom i pametni auti

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • florenz769:

    Teško da ću kao umirovljeni učitelj osnovne škole i njen tajnik, ikada moći kupiti novi TV. Ja sam još uvijek na klasičnim (debelim) bez HD rezolucije. Moram biti zadovoljan sa analognom slikom.

  • istri:

    povero nasci povero muori(siromah se rodi i siromah se umre) samo lopov se ne rodis vec postanes.