Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Industrijska špijunaža

Tračerski portal nudi nemoralnu ponudu za slike Appleove "pločice"

Gawker
Foto: Gawker Valleywag
1/11
18.01.2010.
u 19:57

Gawkerova tjeralica za vjerodostojnom fotografijom ili videom pločastog računala donositelju, osim anonimnosti, obećava nagrade od 10.000 do 100.000 dolara. Digla je veliku prašinu.

Privatni tračerski portal Gawker u tehnološkom je blogu Valleywag ponudio od 10.000 do 100.000 dolara onome tko portalu omogući da, prije ostalih, a svakako prije 27. siječnja, razotkrije famozno Appleovo pločasto računalo. To je još nedosegnuti vrhunac nagađanja uoči događaja za koji se pretpostavlja da će u Kulturnom centru Yerba Buena u San Franciscu objaviti računalna tvrtka Apple.

Gawker nudi 10 tisuća dolara za vjerodostojnu fotografiju uređaja, 20 tisuća dolara za video s uređajem na kojemu se nešto radi, 50 tisuća za fotografiju ili video samoga Stevea Jobsa za iSlateom te 100 tisuća dolara za jednosatnu prigodu da se uredništvo njime poigra.
Apple je od "hipijevske" tvrtke, koja je još 1984. Macintosh predstavila sloganom da 1984. godina neće biti kao "1984." silom prilika evoluirala u tvrtku koja se ponaša poput ozloglašenog Velikog brata. Zbog inovativnosti i dizajna koje nose njegovi proizvodi, a osobine noviteta su najstroža tajna do samoga trenutka objave, događa se čudan fenomen: medijska istraživanja, nagađanja, a potom i iščekivanja daju rezultat da se u glasilima o budućim objavama iz Applea naširoko raspreda.

Ali iznose koje Apple time uštedi na oglašavanju tvrtka barem u dvostrukom iznosu potroši na internu policiju i odvjetnike koji prijete onima za koje se na vrijeme dozna da žele objaviti njihovu poslovnu tajnu.

Gawkerova novcem poduprta tjeralica, međutim, prelila je čašu. Odvjetnici su odmah reagirali i upozorili portal koji se hrani razotkrivanjem od javnosti skrivenih činjenica da su pretjerali. Pravnim rječnikom: portal je "otvoreno pozivao zaposlene da prekrše ugovornu obvezu", ugovor o tajnosti koji ide sa svakim ugovorom o angažmanu za Apple.

Na tu nemoralnu ponudu nakostriješili su se i mnogi u samim medijima. Pitanje je je li njihov moralni stav iskren kada zastupaju stajalište "da ponuđeni novac navodi zaposlene u napast da učine što inače ne bi". Pitanje je samo mogu li ponuditi više. Kad bi mogli i kad bi im se to isplatilo, vjerojatno bi se stav moralne nadmoćnosti raspao, a ako bi time i zaradili, malo bi se tko osvrtao na to s koliko je moralnih kredita uspjeh postignut.

Mnogi zamjećuju da i najugledniji, poput The New York Timesa ili Washington Posta, do tajni dolaze nemoralnim ponudama, ali ih zbog toga nitko ne pribija na stup srama.

Možda samo zato jer iznose ne oglašavaju javno.

U galeriji su prikupljene najzanimljivije tehničke fantazije o tome kako bi Appleovo pločasto računalo trebalo izgledati, parodijska fotošopirana fotografija Stevea Jobsa s "pločicom" i "prva kopija" još neizašla računala koju je već izradio Lenovo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije