Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONOPOLI na UDARU

Tko je Lina Khan i zašto je proglašavaju prijetnjom za tehnodivove

01.07.2021.
u 09:23

Lina Khan će imati moćnog saveznika u Margrethe Vestager, potpredsjednici Europske komisje koja se posebice bavi zauzdavanjem tehnodivova. Tako da bi se “big tech” tvrtke mogle suočiti s jednim od svojih najvećih izazova do sada.

Savezni američki sud odbacio je tužbu Savezne komisije za trgovinu (FTC) protiv Facebooka, kao i usporedne tužbe 48 državnih odvjetnika kojima se htjelo prisiliti Facebook da se “rastavi” od svojih tvrtki – Instagrama i WhatsAppa.

FTC je, naime, tužio Facebook prošlog prosinca, zajedno s glavnim odvjetnicima iz 48 država, tvrdeći da se Facebook sustavno rješava svih onih koji prijete njegovu monopolu, u što ubrajaju akvizicije Instagrama i WhatsAppa 2012. i 2014. godine, koje je FTC prethodno odobrio.

Međutim, sud je sada presudio da FTC nije uspio dokazati svoju glavnu tvrdnju – da Facebook ima monopol na američkom tržištu društvenih mreža. “Iako se sud ne slaže sa svim tvrdnjama Facebooka, u konačnici se slaže da je tužba FTC-a pravno nedovoljna i da stoga mora biti odbijena”, navodi se u podnesku američkog okružnog suda okruga Columbia.

Nema dovoljno dokaza

Sud je utvrdio da FTC nije pružio dovoljno detaljnih podataka da bi dokazao da Facebook ima tržišnu snagu na slabo definiranom tržištu usluga društvenih mreža. Sud navodi da FTC-a čak i nije dao procjenu ili opseg tržišnog udjela Facebooka u bilo kojem trenutku tijekom proteklih deset godina te u konačnici stoga nisu uspjeli uvjerljivo utvrditi da Facebook ima tržišnu moć.

Inače, u prijavi se napominje da se činilo da se u tužbi FTC-a monopol pretpostavlja kao notorna činjenica s kojom će se sud sam po sebi složiti. “Gotovo kao da komisija očekuje da će sud jednostavno kimnuti glavom na uvriježeno mišljenje da je Facebook monopolist.”

Presuda nije nužno kraj slučaja. Sud je priznao da bi FTC mogao ispraviti slabosti svoje tužbe pa je ostavio otvorenu mogućnost da se može podnijeti izmijenjena tužba i nastaviti parnica.

“FTC pomno preispituje mišljenje i procjenjuje najbolju mogućnost kako krenuti naprijed u ovom slučaju”, rekao je glasnogovornik FTC-a.

Sud se također nije složio s argumentom Facebooka da FTC nema moć napada na akvizicije Instagrama i WhatsAppa, koje su se dogodile 2012. i 2014. godine. Suprotno tome, sud je presudio da FTC i dalje može tražiti oduzimanje tih akvizicija, ali samo ako uspije u svojim pravnim argumentima o Facebookovoj monopolskoj moći.

Međutim, sud je paralelni slučaj 48 državnih odvjetnika u potpunosti odbacio, rekavši da je vrijeme između akvizicija i podnošenja tužbi 2020. bez presedana na državnoj razini te da argument o tome da „Facebook sprečava interoperabilnosti s konkurentskim aplikacijama propada prema važećem antitrustovskom zakonu, jer nema ničega nezakonitoga u takvoj politici.“

Ukratko, FTC želi rastaviti Facebook, sud tvrdi da nisu dokazali preduvjet za to, a to je da je Facebook monopolist. No saga se nastavlja. A osim protiv Facebooka i ostale tzv. “Big tech” kompanije poput Applea, Amazona i Googlea, na udaru su zaštitara tržišnog natjecanja.

Ovaj put na čelu vladine agencije, odnosno FTC-a, postavljena je prava osoba, smatraju mnogi koje prate događanja oko moćnih tehnoloških tvrtki. Ovaj put američka vlada na čelu s Linom Khan možda će se kretati brzinom tehnologije, pišu u Wiredu. Napokon ljudi na vlasti obraćaju pozornost. Često se sugerira da zakoni i vlada ne mogu pratiti korak s razvojem tehnologije. Pa ipak, posljednji događaji sugeriraju da bi napori vezani za regulaciju najvećih tehnoloških tvrtki mogli biti iznimka od tog pravila. Prije četiri godine Lina Khan objavila je revolucionarni članak tvrdeći da prevladavajuća pravna doktrina Amazonu omogućuje da se izvuče s antikompetitivnim ponašanjem. Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja još nije bio u fokusu, a njenu sugestiju da bi se mogao primijeniti na tehnološke tvrtke čija je osnovna potrošačka ponuda bila besplatna ili jeftina većina pravnog establišmenta smatrala je bizarnom, piše Wired.

Lina Khan (32) sada je imenovana predsjednicom Savezne komisije za trgovinu, jedne od dviju agencija s najviše ovlasti za provođenje zakona o tržišnom natjecanju. Kongres je u međuvremenu predstavio niz zakona koji predstavljaju najambicioznije dvostranačke prijedloge za ažuriranje antitrustovskog zakona u posljednjih nekoliko desetljeća, a tehnološka industrija bila je njihov izričiti cilj. Drugim riječima, politika se konačno može kretati brzinom tehnologije, vjeruju u Wiredu

Nedodirljivi ili ipak ne?

Silicijska dolina dugo se činila politički nedodirljivom. No demokratima je za reakciju ključni čimbenik bio osjećaj da su platforme društvenih medija, bez obzira na političku sklonost njihovih osnivača, pomogle Donaldu Trumpu da bude svojedobno izabran za predsjednika. Facebookov skandal s Cambridge Analyticom 2018. godine podupro je te sumnje. U međuvremenu su istražitelji neprestano pronalazili dokaze da se krajnje desničarski i rasistički materijal širi društvenim mrežama. Istodobno – a dijelom i kao reakcija na platforme društvenih medija koje provode agresivnije umjeravanje sadržaja kako bi ublažile oglašivače i liberalne kritičare – konzervativci su postajali sve zabrinutiji zbog toga što ih liberali u Silicijskoj dolini diskriminiraju. Rezultat svega jest da se i slijeva i zdesna pojavljuju novi slučajevi protiv tehnoloških divova. Sada Kongres i Bijela kuća poduzimaju konkretne korake prema restrukturiranju tržišta koje je dva i pol desetljeća bilo prepušteno samo sebi.

Ništa od ovoga ne znači da je nastojanje da se regulira i smanji moć “big techa” na pragu pobjede. Iako je vrijedno pažnje da zakoni imaju dvostranačku potporu u okviru antitrustovskog pododbora Kongresa, ipak, možda neće moći proći prag od 60 glasova u Senatu. No čak i ako zakoni zastanu, Lina Khan, a samim time i FTC ima golemu podršku – jer je dobila glasove 21 republikanskog senatora.

Nekoliko stručnjaka tvrdi da komisija ima veliku, uglavnom dosad neiskorištenu moć strukturiranja tržišta. Dvoje od tih stručnjaka sada čine dvije trećine demokratske većine komisije: Khan i njezin bivši šef Rohit Chopra, koji su prošle godine objavili članak u kojem se zalažu za to da komisija uistinu koristi svoja ovlaštenja za donošenje pravila o nelojalnoj konkurenciji, umjesto da se oslanja isključivo na sudske parnice. Oni sada imaju priliku primijeniti teoriju u praksi.

Nikada nije rizično kladiti se protiv savezne vlade koja uspješno ograničava korporativnu Ameriku, smatraju u Wiredu, iako, dodaju, bilo je vrijeme kada se činilo rizičnim kladiti protiv Yahooa ili Myspacea. Tehnički poremećaji često izgledaju kao da dolaze niotkuda. Sljedeći bi mogao doći iz Washingtona.

Tko je Lina Khan

Tko je Lina Khan, nova američka šefica FTC-a? Nova čelnica američke Savezne komisije za trgovinu proslavila se upravo kritizirajući “big tech”. S 32 godine Lina Khan je najmlađa čelnica u povijesti agencije. Pravnica i profesorica slovi kao oštra prema “big techu”, a mandat joj traje do 2024. godine. FTC je odgovoran za provođenje američkih zakona o zaštiti potrošača, uključujući obranu potrošača od prijevara i nepoštenih poslovnih praksi. “Također provodi savezne antitrustovske zakone koji zabranjuju antikonkurentska spajanja i druge poslovne prakse koje bi mogle dovesti do viših cijena, manjeg izbora ili manje inovacija”, piše web-stranica FTC-a.

Imenovanje dolazi u vrijeme kada i demokrati i republikanci smatraju da su Amazon, Facebook, Google i Apple stekli opasnu količinu nekontrolirane moći i utjecaja.

Khan je provela velik dio svoje karijere kritizirajući tehnološke divove zbog navodne monopolističke prakse. Kao predsjedavajuća u FTC-u sada je na položaju da ima potencijalno transformativni učinak na američko poslovno okruženje.

Khan je rođena u Londonu, pakistanskog je podrijetla. Obitelj joj se doselila u SAD kad je imala 11 godina. U dvadesetim godinama provela je nekoliko godina u think tanku u Washingtonu, prije nego što je stekla diplomu pravnog fakulteta na Sveučilištu Yale. Zatim je radila u FTC-u i ponovno u Washingtonu, gdje je sudjelovala u pripremi kongresne istrage o moći “big techa”.

Pomogla je autoru u izvješću od 449 stranica u kojem se tražilo veće uređenje tih tvrtki. Godine 2020. postala je izvanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu Columbia u New Yorku. Tvrdila je da Amazonova sposobnost da podriva konkurentske cijene ne opravdava ukupnu štetu prouzročenu monopolom koji stvara. “Sposobnost dominacije jednim tržištem, u nekim slučajevima, tvrtkama daje mogućnost širenja na susjedna tržišta”, rekla je na svom saslušanju u Senatu u travnju. Jednako tako zalaže se za privatnost podataka. Naravno, iz tehnokrugova negoduju te kažu da “antitrustovski aktivizam Line Khan umanjuje reputaciju FTC-a kao nepristranog tijela koje provodi zakon na nediskriminatoran način.”

Kako procjenjuju stručnjaci, Lina Khan će imati moćnog saveznika u Margrethe Vestager, potpredsjednici Europske komisije  za . Tako da bi se “big tech” tvrtke mogle suočiti s jednim od svojih najvećih izazova do sada. •

Ključne riječi

Komentara 1

IG
igorl
11:35 01.07.2021.

Vid ti - amerika svatila da joj je demokracija na izdisaju ak ne srede momke iz nedrustvenih mreza i monopoliste. Ajde da se i to desi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije