Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Tehnološke kompanije bude nadu u oporavak

Apple je objavio povećanje profita od čak 50 posto, prije svega zbog odlične prodaje iPhonea u božićnom razdoblju, dvostruko veće nego u isto vrijeme lani.
01. veljače 2010. u 11:07 1 komentara 1 prikaza
microsoft
Foto: Reuters

Objava poslovnih rezultata svjetskih kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine znakovito je pokazala kako najveći profit bilježe tehnološke kompanije poput Microsofta, Yahooa, Googlea i Applea. Microsoft je tako objavio kako im je u posljednjem tromjesečju profit narastao čak 60 posto, najviše zbog odličnih prodajnih rezultata Windowsa 7.

Rast dobiti i do 60 posto

Ostvarili su tako profit od 6,66 milijardi dolara, što je znatno više od 4,18 milijardi dolara koje su zaradili u istom razdoblju godinu dana prije. Apple je objavio povećanje profita od čak 50 posto, prije svega zbog odlične prodaje iPhonea u božićnom razdoblju, dvostruko većoj nego u isto vrijeme lani, pa je ostvareni neto prihod u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju dostigao je 3,38 milijardi dolara dok je u istom kvartalu 2008. godine prihod bio 2,26 milijardi dolara. Dobrim se rezultatima priključio i Google čija je neto dobit u posljednjem kvartalu bila 1,97 milijardi dolara, što je pet puta više u usporedbi s istim razdobljem 2008. Među kompanijama koje su 2009. godinu završile s većim porastom dobiti jesu i Intel, IBM i eBay. Da nije ipak sve baš tako bajno u tehnološkom sektoru, pokazuje primjer Yahooa koji je ostvario 153 milijuna dolara neto dobiti u posljednjem tromjesečju prošle godine, no prodaja im još uvijek pada. U usporedbi sa 303 milijuna dolara gubitka u istom razdoblju 2008., rast dobiti je impozantan, ali prihod od prodaje pao je četiri posto, na 1,7 milijardi dolara.

Maloprodaja u padu

Stručnjaci upozoravaju kako su ovakvi rezultati uvelike plod rezanja troškova u kompanijama – primjerice, Yahoo je na štednji oglašavanja otpustio više od 2000 radnika – no ipak bude nadu u oporavak. S druge pak strane, zabilježen je pad maloprodaje, posebno u SAD-u, iako su predviđanja govorila suprotno, pa su loše rezultate ostvarili upravo maloprodajni lanci. Jedan od najvećih, američki Wal-Mart, objavio je kako će radi rezanja troškova poslovanja otpustiti dodatnih 11.200 radnika, što će biti nova sol na najveću ranu američkog gospodarstva – nezaposlenost. Analitičari upozoravaju da na “blagdanski” kvartal treba ipak gledati s oprezom, pa će procjena oporavka biti točnija nakon prvog mjeseca poslovanja ove godine.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • morales:

    Walmart je najveći, ne jedan od najvećih ;)