Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOM IZ SNOVA

Tehnologija u službi "malog čovjeka": Pet stvari o kojima više nećete morati razmišljati 2068. godine

Umjetna inteligencija
Foto: Shutterstock
1/5
23.11.2018.
u 08:45

Umjetna inteligencija za pedeset će nam godina kombinirati odjevne kombinacije, personalizirani roboti bit će „mikromenadžeri“ našeg doma, a čipovi će nam javljati jesmo li zdravo jeli. No, umjetna inteligencija koju je razvio Huawei, a kojom se može pohvaliti mobitel Mate 20 Pro već nam danas daje informacije o nutritivnoj vrijednosti hrane i prepoznaje komade odjeće koje želite kupiti i daje vam izbor sličnih na internetu

Jeste li se ikad našli u situaciji da ste se zapitali kako ste dosad funkcionirali bez nekih stvari koje uzimate“ zdravo za gotovo“? Primjerice, dogovarate se gdje ćete se s prijateljima naći u gradu?  Vozite se u tramvaju, stiže prva poruka na WhatsApp, pa druga, uskoro se cijela grupa uključuje i zaključujete da se ipak ne nalazite na starom mjestu nego negdje drugdje.

I onda na trenutak stanete i razmislite kako bi se ova situacija odvijala prije petnaestak godina.  Prijatelji bi ostali čekati i cupkati na hladnoći „starog mjesta“ nalaženja i to bi vam spočitavali sljedećih nekoliko godina. U svakom slučaju, ovakve situacije su nam postale stvar prošlosti zahvaljujući novim tehnologijama. Ovo je banalan primjer, ali jeste li se zapitali kako će nam upravo te, male i jednostavne stvari, izgledati u budućnosti? I to ne za pet ili deset godina, nego kad ćemo na kalendaru gledati  kojeg dana pada Božić 2068. godine.

Pa provjerimo kako će se pet situacija, s kojima danas ponekad razbijamo glavu, promijeniti za 50 godina.

1. Jesam li ištekao glačalo prije nego li sam izašao iz kuće?

Foto: Shutterstock

Ova nam se situacija svima dogodi barem jednom na  tjedan, posebice ponedjeljkom nakon opuštenog vikenda. Od glačala, grijanja, klima uređaja, za neke stvari koje su nam tijekom godina postale automatizam, jednostavno zaboravimo jesmo li ili nismo isključili. Današnji pametni domovi već imaju mogućnost kontroliranja nekih uređaja mobilnim telefonima, ali 2068. ćemo imati kućne robote i umjetnu inteligenciju (Artificial Intelligence-AI), koja će sama znati što treba napraviti.

Nakon što ste napustili dom, AI će ga automatski prebaciti u „energy saving“ mod. Sami uređaji vjerojatno neće imati klasičan gumb za paljenje i gašenje već će reagirati na našu interakciju s uređajem, a centralni AI sustav sve će to kontrolirati. Mi se uistinu nadamo da  ćemo u budućnosti izbjeći paniku oko uključenog glačala jer će pametni inženjeri svijeta nadograditi perilice rublja sa stanicama za automatsko glačanje. Tako ćemo iz perilica vaditi ispeglano i posloženo rublje. Velike kompanije svake godine ulažu  ogroman novac u razvoj umjetne inteligencije, a Huawei je u svoje posljednje modele mobitela kao što je Huawei Mate 20 Pro ugradio umjetnu inteligenciju  koja sama prepoznaje scene koje želite fotografirati i automatski prilagođava postavke fotoaparata kako bi fotografija ispala najbolje moguće. Na vama je samo da usmjerite mobitel i stisnete gumb.

2. Personalizirani roboti

Foto: Shutterstock

Kad smo već kod pametnih domova, u budućnosti nas sigurno čekaju roboti koji će nam pomagati u svakodnevnim aktivnostima. Hoće li to dovesti do scenarija kao u Terminatoru ili WALL-Eu ostaje za vidjeti, ali činjenica je da će nam tehnologija sve više olakšavati svakodnevne poslove. Bio-inspirirana robotika će dosegnuti takav nivo da će eliminirati potrebu za ljudskim uplitanjem u potencijalno opasne i dokazano dosadne poslove. A, što roboti budu pristupačniji i rašireniji, to ćemo ih više htjeti prilagoditi da nam odgovaraju do posljednjeg detalja, baš kao i mobiteli danas. Svi imamo maske za mobitele, stavljamo određenu pjesmu za zvono, želimo ih u točno određenoj boji, mijenjamo pozadinu zaslona s obiteljskom slikom. Skočimo na trenutak u 2068. godinu i istu stvar radit ćemo s robotima. Od izgleda, razine buke, načina na koji će komunicirati s nama, do učinkovitosti... Čim dobijemo robota najvjerojatnije ćemo odmah ući u postavke i prilagoditi ih našim potrebama i željama. Uostalom, tko ne bi htio robotiziranu Bertu iz hit  serije „2 i pol muškarca“ da nam svaki dan pomaže u kući.

3. Koliko sam kalorija danas strpao u sebe i jesam li zdravo jeo?

Moglo bi se reći da nas hrana definira i spaja. Dan nam započinje hranom, negdje nam je u mislima tijekom cijelog dana, spaja nas na društvenim događajima i omogućuje nam zdrav i kvalitetan život. Bez hrane ne bi bili tu gdje jesmo. Međutim, kako  i što jedemo? Priznajte, rijetko kad kupite povrće i ribu jer vam se već par dana baš jako jedu. Kupujete je jer znate da je zdrava i da je trebamo što češće jesti.

Ali, što kad bi vam netko govorio što, kad i koliko trebate pojesti? Stručnjaci predviđaju da ćemo u budućnosti u sebi imati ugrađene čipove, najvjerojatnije toliko male da ih nećemo ni vidjeti golim okom, koji će nam analizirati tijelo i javljati što nam od nutrijenata nedostaje. Zamislite situaciju u kojoj osjetite glad i znate da u sljedećih sat vremena morate pojesti točan broj proteina i ugljikohidrata, temeljeno na vašim dosadašnjim  planiranim aktivnostima. Sve to dobit ćete u jednom od vaših omiljenih obroka koji će vam biti ponuđeni. Pa čak i ako malo pretjerate s desertom, bit će vam ponuđene opcije trošenja viška kalorija kako bi tijelo bilo u optimalnom stanju. Ako vam se ovo ipak čini malo pretjerano, vjerujte da nije. Začeci ove tehnologije dostupni su vam i danas i možda je već imate sa sobom a da je niste ni svjesni. Huawei Mate20 Pro pomoću HiVision tehnologije daje mogućnost korisnicima da skeniraju hranu te im tako odmah prikazuje nutritivne vrijednosti hrane, dok Good Food način kamere prepoznaje hranu i prilagođava fotografiju kako bi hrana ispala što slasnije.

4. Hoće li mi baterija na mobitelu izdržati cijeli dan?

Foto: Huawei

Svijet danas funkcionira sve više na struju. I to je dobra stvar, jedva čekamo svijet pun električnih automobila, koji minimalno zagađuju okoliš. Ali, taj scenarij zasad ima jednu veliku manu, mali kapacitet baterije i konstantno punjenje. Ovo nam je svima poznato: ustajemo ujutro, baterija na mobitelu pokazuje 60 posto. Nije bitno, stavit ćemo ga puniti čim dođemo na posao. Naravno, da ne stavljamo mobitel isti čas u punjač, Facebook obavijesti stižu i malo pomalo baterija je već na 25 posto, a vi morate na sastanak i ne znate hoće li baterija izdržati dok ne dođete doma. Naravno, možete puniti mobitel pomoću prijenosnog punjača, ali  najčešće ga ostavite doma baš kad vam treba. Za pedeset godina takve će stvari biti daleka prošlost i unuci će vas u čudu gledati kad ćete im objašnjavati da ste skoro propustili prvi spoj s bakom jer ste ostali bez baterije u mobitelu. Budućnost nam donosi i sve manje žica. Automobile ćemo voziti po cestama koje će skupljati Sunčevu energiju i polako nam puniti automobile dok se vozimo.

Uređaji u kući će se napajati iz jednog izvora, slično kao što se danas svi uređaji spajaju na internet preko jednog routera. Ono što nam je danas Wi Fi hot spot u gradu budućnosti će biti „električna energija hot spot“. Uređaji će moći napajati jedni druge kako bi osigurali dovoljnu količinu električne energije. Jedan od pionira ove tehnologije je i Huawei sa svojim Mate 20 Pro telefonom koji je napravio pravu malu revoluciju mogućnošću punjenja drugih „QI enabled“ uređaja. Jednostavno, prislonite drugi telefon na poleđinu svog Mate 20 Pro i bežičan protok energije će napuniti vaš ili prijateljev drugi uređaj. U budućnosti ćemo na taj način vjerojatno uvijek imati pune baterije na svim uređajima. To u kombinaciji s većim kapacitetima baterija omogućit će nam performanse o kakvima danas možemo samo sanjati. Kapacitet baterije od 4200mAh na Huawei Mate20 Pro već sam za sebe obećava iznimnu autonomiju, a kada ga je potrebno dopuniti tu je 40W punjač koji uz Supercharge tehnologiju bateriju može napuniti do 70% njezina kapaciteta za samo 30 minuta. Teško je predvidjeti što budućnost donosi po pitanju besplatne energije, ali nadamo se da će svjetski vođe ići stopama Nikole Tesle i pružiti svijetu besplatnu električnu energiju te da će našim unucima prazna baterija biti stvar priča iz davnina.

5. Što ću danas odjenuti?

Noćna mora svake žene, u ormaru nikad nema dovoljno odjeće i kombinacija koja se jučer činila savršenom danas je nekako dosadna. Možda se ormari ne čine kao nešto što bi se u budućnosti moglo radikalno promijeniti, komad namještaja koji je već stotinama godina isti, samo ljepše dizajniran. Ali, probajte zamisliti ormar koji je bežično povezan s internetom i električnom energijom, pun je senzora koji u svakom trenutku zna što imate u ormaru, te u kakvom su vam stanju obuća i odjeća.  Uz pomoć umjetne inteligencije moći ćete sve jednostavnije iskombinirati, ali i odmah kupiti u slučaju da vam nešto nedostaje. „Internet of Things“ općenito će preoblikovati dizajn proizvoda.

Da, sada više ne zvuči kao obična drvena kutija u kojoj je naslagana odjeća već kao osobni modni asistent. I to ne samo asistent u kući, možda ćete šetati (ili lebdjeti) nekim shopping centrom, prolaziti kraj dućana s odjećom, a umjetna inteligencija će vas mobitelom upozoriti da vam nedostaje crvena haljina koju baš u vašoj veličini ima trgovina u blizini. Nećete ni morati ulaziti u trgovinu jer će umjetna inteligencija znati kako vam stoji taj kroj, samo ćete potvrditi nalog za kupovinu, a dronovi će isti tren poslati haljinu  na vašu adresu gdje će  preuzeti robot asistent  odnosno naša  inačica Berte iz serije „2 i pol muškarca“. Zasad ćemo ipak morati ući u dućan s prijateljicama i isprobati nekoliko kombinacija za svaki slučaj, ali barem nam moderni mobiteli mogu malo pomoći. Huawei Mate20 Pro pomoću HiVision tehnologije može prepoznati objekt, primjerice, haljinu ili torbicu te vam nakon skeniranja ponuditi razne opcije. Samo odaberemo kolica za kupovinu i mobitel nam odmah nudi iste ili slične proizvode koje možemo kupiti putem interneta. HiVision nije ograničen isključivo na modu ili hranu, omogućava također i skeniranje zgrada i znamenitosti te po istom principu korisniku javlja informacije i značajke o čemu se radi, čime postaje idealan suputnik na putovanjima.

Umjetna inteligencija korištena je u procesorima Huaweijevih pametnih telefona, opcijama njihove kamere... Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, a što nudi svojim korisnicima u Hrvatskoj provjerite ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije