Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nameti tvrtkama iz SAD-a

Tehno divovima porez od 2 posto?!

06.03.2018.
u 15:50

EU će uskoro izaći s prijedlogom oporezivanja prihoda tehno tvrtki koji će biti između 2 i 6 posto, objavio je ministar Le Maire

Velike tehno tvrtke poput Facebooka, Alphabeta, Amazona, ... koji posluju u Europskoj uniji mogli bi uskoro plaćati između dva i 6 posto poreza na prihode zemljama odakle su njihovi kupci proizvoda ili usluga. Izjavio je to Bruno Le Maire, francuski ministar financija. 
Prema njegovim riječima prijedlog će biti bliži dva posto negoli šest. Le Maire se odmah i obranio od mogućih kritičara koji bi takav porez mogli nazvati skromnim te je kazao da mu se čini mudrijim da se porez implementira brzo negoli da se vode beskonačne rasprave.

Porez i za Uber i Airbnb

Kako piše Reuters, u nacrtu prijedloga kojeg su vidjeli prošlog mjeseca, svakako se radi o tome da će se oporezivati prihodi i to u zemlji u kojoj su ostvareni. Točnije Europska komisija u ovom slučaju je usmjerena na kupca i njegovo mjesto kupnje negoli na sjedište tvrtke koja prodaje proizvod ili uslugu. Tu su i usluge poput internetskog oglašavanja, gdje će se porez skupljati u onim zemljama kojima je oglas namijenjen a obuhvaća tvrtke poput Googlea, Facebooka i Twittera. Digitalne trgovine i čelnici gig ekonomije poput Airbnb-a te Ubera, također na udaru ovog prijedloga zakona. 
Online mediji, streaming servisi poput Netflixa, online gaming, cloud computing i IT usluge ne bi trebale biti dio ovog novog poreza.

Privremena i brza mjera

Do sada su tehno tvrtke mahom plaćale poreze na dobit ili su od njega u ime investicija bile oslobođene, a za sjedišta su birale male zemlje poput Irske ili Luxembourga s niskim porezom na dobit. Europljani planiraju oporezivati one tvrtke koje imaju svjetske ukupne prihode 750 milijuna eura ili više, a u EU najmanje 10 milija eura godišnje. Stopa poreza u prvom nacrtu bila je između jedan i pet posto ukupnih prihoda, što se zapravo i uklapa u najnoviju izjavu francuskog ministra i za očekivati je da bi mogla iznositi upravo dva posto. Službeni prijedlog očekuje se u drugoj polovici ožujka.

Javna rasprava o oporezivanju digitalnog gospodarstva mahom američkih tehno divova. Oporezivanje prihoda američkih tehno tvrtki nastavak je rata Europske unije spram SAD-a, prijedlog poreza je privremena mjera, ali samo dok se ne smisli neko trajnije rješenje i jednako tako moraju ga odobriti sve zemlje članice. Velike države poput Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske podržavaju ovaj način oporezivanja i uvelike su na strani oporezivanja prihoda a ne dobiti tvrtki, dok je Irska koja je “udomila” tehno divova protiv novih poreza za američke tvrtke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije