Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI TELEKOM DONOSI

Nakon koronakrize stiže nova nada: Otkrivamo kako će u Europi porasti BDP za 135 milijardi eura

Foto: Wochit
1/21
21.11.2020.
u 08:00

Istražujemo: Kakav ekonomski utjecaj ima 5G u zemljama u kojima je implementiran

Nalazimo se u povijesnom trenutku kad imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. I u Hrvatsku je stigla peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, cijelim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti važna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Večernjem predani smo tome da novu tehnologiju učinimo dostupnom i očekujemo da bude u funkciji i na korist čovječanstva!

Svi danas volimo imati brzu internetsku vezu. Pogotovo kada želimo gledati video, streamati, objaviti fotke u visokoj rezoluciji ili poslati video frendovima u WhatsApp chatu. Dolaskom 5G mreže uživat ćemo još više konzumirajući sadržaj u visokoj kvaliteti. Zamislite tek kako će guštati gejmeri kad će konačno moći sudjelovati u online igranju s prijateljima, a da reakcije ne kasne zbog spore mreže. No, iako će skok na 5G svima nama donijeti kvalitetniji pristup internetu, još mnogo veći utjecaj dogodit će se u – gospodarstvu. Analitičari se slažu da će upravo poslovni subjekti i ekonomija u globalu osjetiti najviše dobrobiti i napretka nakon prelaska na 5G mrežu. 

Velika studija Svjetske udruga mobilnih operatera GSMA pokazuje da će 5G mreže do 2034. godine generirati 565 milijardi američkih dolara samo u prihodima od poreza, a u globalni BDP ugradit će se istodobno bilijuni dolara. A to su još oprezne i konzervativne procjene. 

Europska komisija procjenjuje da će socioekonomski benefiti 5G tehnologije do 2025. doseći 113,1 milijardu eura godišnje u četiri ključna sektora: automobilskom, zdravstvenom, transportnom i energetskom. Investicija od 56,6 milijardi eura u izgradnju 5G infrastrukture može stvoriti 2,3 milijuna poslova u Europi. 

Seul, Južna Koreja
Foto: Wang Jingqiang/XINHUA/PIXSELL

Primjena 5G tehnologije u zdravstvu, prometu, proizvodnji i retailu potakla bi rast globalnog BDP-a za 1,2-2 bilijuna dolara do 2030. Primjena 5G tehnologije u društvu kroz poboljšani protok informacija, komunikacije i usluga potakla bi rast globalnog BDP-a za još 1,5-2 bilijuna dolara, ističe institut McKinsey

Prema GSMA-ovoj analizi, Europa će doživjeti najveći porast izražen kao udio BDP-a od korištenja milimetarskih valova unutar 5G-a (2,9% porast BDP ili rast od 135 milijardi dolara) do 2034. godine. 

Globalna konzultantska kuća Accenture procjenjuje da će rješenja za pametnu poljoprivredu, čiji će razvoj i primjenu omogućiti 5G tehnologija, povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto i potencijalno generirati čak dvije milijarde dodatnih dolara na svjetskom tržištu. 

Dakle, trend je vrlo jasan, u sljedećim godinama očekuju nas veliki iskoraci. A evo i nekih konkretnih primjera. Očekuje se da će 5G mreže pridonijeti 35 posto bržoj reakciji hitnih službi u gradovima korištenjem smart city rješenja. Također, procjenjuje se da će putnici provesti 20 posto manje vremena u javnom prijevozu. Uz pomoć dronova koji snimaju promet i umjetne inteligencije, očekuju se velike uštede u boljoj organizaciji prometa i smanjenje broja prometnih nesreća. 

Foto: Wochit

Ako mislite da već živimo u povezanom svijetu, znajte da Europska komisija procjenjuje da će u domovima stanovnika  Europske unije do 2025. godine biti već 2,95 milijardi smart home senzora i uređaja. 

Jedno od područja u kojima se očekuje prava mala revolucija novih usluga je zdravstvo. Očekuje se da će troškovi po pacijentu pasti za 28 posto do 2030. godine. Zahvaljujući novim generacijama uređaja, velikim bazama podataka i brzoj povezivosti, liječnici će imati neviđeni trenutačni pristup pravom stanju pacijenata i moći će mnogo brže reagirati određujući potrebne terapije. 

Koje su zemlje lideri 5G zasad?

Seul, Južna Koreja
Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prva zemlja u svijetu koja je uvela 5G komercijalnu mrežu jest Južna Koreja. Korejci su to učinili još početkom travnja 2019. i već su pokrili veliku većinu svih svojih gradova. Tri velika južnokorejska mobilna operatora – SK Telecom, KT i LG Uplus – najavila su da će do 2022. godine investirati više od 22 milijarde američkih dolara u daljnji razvoj 5G infrastrukture diljem zemlje. Primarno se fokusiraju na pojačavanje kvalitete 5G mreže u Seulu i drugim najvećim gradovima u Južnoj Koreji. 

Saudijska Arabija pokrenula je svoju 5G mrežu nekoliko mjeseci poslije Južne Koreje, ali uspjela je ostvariti veće ukupne prosječne brzine. Tako je upravo Saudijska Arabija većinu ove godine bila zemlja s prosječno najvećim brzinama 5G, cca 14,3 puta bržima od 4G (podatak globalne analitičke kompanije Opensignala za razdoblje od svibnja do kolovoza ove godine).

No, prema najnovijim podacima iz listopada, tu je titulu odnio –Tajland koji je posljednjih mjeseci postao pravi kralj 5G-a u jugoistočnoj Aziji. Tajland se sada može pohvaliti brzinama 15,7 puta bržima od 4G. Što ima i smisla s obzirom na to da je Tajland izrazito turistička zemlja pa nastoji osigurati što bolje uvjete i svojim građanima i potencijalnim digitalnim nomadima koji u doba koronakrize mogu raditi i s udaljenih lokacija. 

Ako se gledaju najveće prosječne brzine 5G mreža nakon Tajlanda i Saudijske Arabije (sada 12,3 puta brže od 4G), slijede Kuvajt (7,2 x), Španjolska (7,0 x), Tajvan (6,4 x), Italija (5,9 x), Južna Koreja (5,6 x), Hong Kong (5,3 x), Velika Britanija (5,1 x), Australija (5,0 x), Švicarska (3,6 x), Njemačka (3,4 x)...

A kakvo je trenutačno stanje najbržih pojedinih mreža svijeta? Ookla, globalni lider u aplikacijama, podacima i analizama za testiranje fiksne širokopojasne i mobilne mreže, objavio je top ljestvicu najbržih mreža. Analizirali su milijune testova koje su korisnici pokrenuli koristeći Ooklinu aplikaciju Speedtest, a u poretku je Hrvatski Telekom ušao u Top 10 najbržih mobilnih mreža na svijetu u 2020. godini.

Foto: FORBES

A aktualnu mapu 5G mreža u svijetu možete pratiti na Ooklinoj stranici.

Foto: speedtest.net

Velika Britanija i Njemačka predvode u Europi uvođenjem 5G mreže

Velika Britanija jedna je od prvih zemalja koja je službeno uvela komercijalne 5G mreže, a počela je u svibnju prošle godine. Danas sva četiri velika mobilna operatora u zemlji nude 5G usluge. U Britaniji se nadaju da bi upravo 5G mogao dati vjetar u leđa ekonomiji pogođenoj koronakrizi. Istraživanje banke Barclays sugerira da bi 5G mogao podignuti britanski BDP za 17,7 milijardi funti godišnje do 2025. Poznato je da je London najveće ekonomsko i financijsko područje Velike Britanije, ali razvojem 5G mreže očekuje se porast gospodarskih aktivnosti i u regijama izvan Londona. 

Foto: Wochit

– Bržim razvojem 5G infrastrukture planiramo iskoristiti potencijal te tehnologije i pospješiti gospodarski i društveni oporavak. Ciljamo transformirati prometnu infrastrukturu, poboljšati zdravstvo i ubrzati razvoj vještina. Vjerujemo da će to apsolutno pomoći u stvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investitora. Posebice želimo potaknuti inovacije u proizvodnji u našoj regiji West Midlands – izjavio je Robert Franks, direktor udruženja West Midlands 5G, organizacije usmjerene na razvoj 5G mreža u toj britanskoj regiji. 

Britanci su i majstori showbiza, organizacije koncerata i teatra pa već investiraju u razvoj emitiranja predstava i koncerata uživo u visokim rezolucijama. Tako bi umjesto kompliciranog putovanja u vrijeme korone, mogli puno povoljnije eksportirati show programe u zemlje poput Japana, koje su navikle koristiti se visokom tehnologijom u svakodnevnom životu. Zamislite da vam Rolling Stonesi zaplešu i zasviraju usred dnevne sobe! Dakako, nije to isto kao koncert uživo, ali ovo bi bila druga najbolja stvar i mnogo povoljnija za fanove od ulaznica za koncert uživo.

Foto: Danijel Lijović

"Recimo da imate kazalište u Londonu i želite dosegnuti i publiku u Japanu. Vrlo je skupo organizirati takvu turneju, ali kad bismo imali mogućnost emitirati predstave međunarodnoj publici s jakim internetskim vezama, to bi bila golema prilika – uvjeren je Thomas Winsor, kreativni direktor britanske kompanije Reality Check Productions. 

Njemačka: Primjene virtualne stvarnosti proširit će se uz naprednu povezivost koju nudi 5G
Foto: Martin Schutt/DPA/PIXSELL

Nijemci također mnogo ulažu u razvoj 5G infrastrukture. Koriste se i frekvencijom od 3,5 GHz, ali i postojećom 4G infrastrukturom pa su već pokrili velik broj gradova.

"Našim akcijskim planom želimo osigurati brže izdavanje dozvola za izgradnju novih vodova i sustava. Moramo ići brže. Već sada 80 posto domaćinstava u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt ima brzi internet od 50 megabajta u sekundi, ali cilj nam je da do 2025. godine svaka kuća ima 20 puta brži internet i da može surfati gigabitnim brzinama", poručuje Armin Willingmann, ministar gospodarstva njemačke savezne države Saska-Anhalt. 

Amerika i Kina: Veliki planovi za golemi teritorij

Kina: 5G će donijeti napredak i u gejming industriji
Foto: Hu Chenhuan/XINHUA/PIXSELL

Najveće svjetske ekonomije Amerika i Kina također mnogo ulažu u 5G iako im je to veliki izazov zbog golemih geografskih područja koje trebaju pokriti. Kina tako prednjači po teritorijalnoj 5G infrastrukturi, ali ima još mnogo posla na postavljanju novih baznih stanica. 

"Sljedećih nekoliko godina trebali bismo svake godine instalirati po milijun 5G baznih stanica", istaknuo je Xiang Ligang, direktor udruženja kineskih telekom operatora. U Kini se očekuje da bi mogli uložiti oko 220 milijardi američkih dolara u razvoj 5G infrastrukture samo u sljedećih nekoliko godina. 

U Americi ozbiljno razmišljaju o iskorištavanju potencijala 5G za novi gospodarski zamah. Nezavisni stručnjak, profesor ekonomije James E. Prieger napravio je opsežnu studiju u kojoj procjenjuje da će se zahvaljujući 5G-u do 2025. stvoriti novih 8,5 milijuna radnih mjesta. A ti radnici će, prema Priegerovu mišljenju, dobro zarađivati i tako donijeti 900 milijardi dolara američkom ukupnom BDP-u. Najviše se očekuje u Los Angelesu i New Yorku. 

Hrvatski Telekom je 29. listopada započeo s komercijalnim radom 5G mreže u Hrvatskoj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Niz zemalja u niskom je startu da se također vrlo ambiciozno uključi u 5G utrku. Švicarska kotira odlično, Španjolska i Poljska također su već dosta napravile na 5G infrastrukturi, a očekuje se i veliki uzlet nordijskih zemalja i Italije. Rumunjska i Bugarska također su pokrile već dobar dio populacije, a nedavno se uključila i Hrvatska s 5G mrežom Hrvatskog telekoma, koji planira do kraja sljedeće godine pokriti čak 50 posto populacije Hrvatske. 

POGLEDAJTE VIŠE

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije