Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultura i tehnologija

Sve gradove spomenike koje sruši kalifat rekonstruirat će iz 3D pisača

Columns and the ancient Temple of Bel are seen in the historical city of Palmyra, Syria, June 11, 2009. Satellite images have confirmed the destruction of the Temple of Bel, which was one of the best preserved Roman-era sites in the Syrian city of Palmyra
Foto: Reuters/PIXSELL
21.09.2015.
u 22:10

Kada digitaliziramo spomenike, bit će zauvijek zaštićeni od vandala i terorista – kaže Roger Michel, profesor s Oxforda

Za Nimrud, Mossul, Palmiru... tisućljetne gradove koji su postali žrtvama terorističke Islamske države, spas stiže iz trodimenzionalnih pisača!

Stručnjaci rade na očuvanju ugroženih veličanstvenih građevina s pomoću digitalne tehnologije – 3D pisača.

Slike vandalskih scena rušenja kulturnoga blaga, nakon što je palo u ruke terorista iz kalifata, zgrozile su svijet. Stručnjaci su već razvili složenu tehnologiju: neki od artefakata i zgrada već su skenirani u tri dimenzije i spremljeni tako da će ih se moći obnoviti do najsitnijega detalja, a istraživački tim arheologa s Oxforda i Harvarda nastavlja akciju.

U ovoj će godini podijeliti 5000 za rukovanje jednostavnih 3D kamera na Bliskom istoku, a njihov je cilj da vojne osobe i humanitarni radnici fotografiraju što je moguće više kulturnog blaga u kriznim područjima. Planirana je baza od milijun fotografija.

– Kada digitaliziramo spomenike, bit će zauvijek zaštićeni od vandala i terorista – kazao je za Times Roger Michel iz Oxfordskog instituta za digitalnu arheologiju.

>>Pitanje je trenutka kada ćemo uzgajati srce, jetru, gušteraču...

>>3D printanje – biznis 
koji cvjeta, profitabilan 
je i mijenja svijet

Komentara 3

OK
okus
11:37 22.09.2015.

Rekonstruirat! To vise nije TO!

BO
bojnik
05:06 24.09.2015.

Neka si isprintaju njujorske blizance.

EL
EldersRealm
02:15 27.09.2015.

Biti ce jos ljepsi i stariji nego prije rusenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije