Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probila cijenu od milijun dolara

Super Mario 64 i neotvorena Legend of Zelda srušili rekorde

Pixabay
19.07.2021.
u 22:00

Prva je prodana za milijun i pol, a druga, samo dva dana prije, za 870.000 dolara preko aukcijske kuće Heritage Auctions

Neotvorena kopija legendarne igre Super Mario 64 prodana je za rekordnih milijun i pol dolara. Osim što se radi o rekordnom iznosu, riječ je i o prvoj igri koja je probila cijenu od milijun dolara. A to se dogodilo samo dva dana nakon što je rekord prvi put probijen. U tom trenutku najskuplja je igra na svijetu postala Legend of Zelda, također za Nintendo. Na aukciji aukcijske kuće Heritage Auctions postigla je cijenu od 870.000 dolara. Obje su igre prodane preko iste aukcijske kuće.

Ta kuća koja posluje iz Dallasa redovito organizira aukcije konzolaških igara, očito uvidjevši da za takve artikle zainteresiranost snažno raste. Prije finalnog dana aukcije u petak 9. srpnja, Legend of Zelda držala se iznad 115.000 dolara.

Proizvodila se jako kratko

No, do kraja aukcije cijena joj je skočila nekoliko puta. A potom je novi rekord postavio Super Mario 64. Međutim, treba pogledati trajektoriju aukcija i na njima postizanih cijena posljednjih godinu dana.

U srpnju 2020. kopija Super Mario Bros. prodana je za 114.000 dolara. U studenome Super Mario Bros. 3 otišao je za 156.000 dolara, u travnju ove godine Super Mario Bros. dosegnuo je cijenu od 660.000 dolara, a u srpnju srušeni su svi rekordi i postavljeni novi koje će naizgled biti teško srušiti, no očito i ovdje treba upotrijebiti onu staru – nikad ne reci nikad.

Na The Verge napominju kako nisu samo stare igre tražena roba te da raste vrijednost i Pokemon karticama za koje je eBay čak prilagodio svoju aplikaciju da ih se lakše može pretraživati. Na primjeru Legend of Zelda koja je vjerojatno najdugovječnija franšiza svijeta igara u povijesti može se objasniti što je to kod kopija igara tako važno da dosegnu takvu vrijednost koja je iznenadila čak i aukcionare Heritage Auctions.

Kratkotrajna rekorderka neraspakirana je, dakle nikada uključena, a k tome je iz serije No Rev-A Round SOQ, NES R koja je proizvedena 1987., oko godinu dana nakon što se pojavila. Sama igra Legend of Zelda ocijenjena je vrlo visoko, na Wata Games, internetskoj stranici specijaliziranoj za ocjenjivanje računalnih i srodnih igara, drži ocjenu 9.0.

Oznaka SOQ u imenu verzije označava Seal of Quality, oznaku kvalitete koja je na seriji kojoj pripada taj primjerak bila okrugla, a na kasnijim verzijama zamijenila ju je ovalna oznaka. Na Wata Games navode da se radi o vrlo rijetkoj varijanti igre iz najranijih dana njezine proizvodnje.

Primjerice, “cartridge” u kojem se nalazi ima pet vijaka, a kasnije verzije imale su tri vijka.

– Nintendo je tada odlučio da je potrebno promijeniti kutiju, kao i oznaku te druge komade kompleta u kojem se nalazila igra, kao što je i dodavanje oznake Re-A, navode u Wati. Serija kojoj pripada igra rekorder proizvodila se vrlo kratko, samo nekoliko mjeseci kasne 1987. godine, prije nego što je napokon zamijenjena za verziju koja je nosila samo oznaku Rev-A.

Početak priče u gamingu

– Ovo je doista najranija neotvorena kopija koju može kupiti netko koga takvo što zanima. Jer, prije ove postoji još samo jedna serija, a to je ona originalna koja je nosila oznaku NES TM, a to je prva serija – kažu u kući Heritage Auctions. Vjeruje se da postoji još samo jedna neotvorena kopija verzije NES TM, ali ne zna se hoće li ikada biti ponuđena na nekoj aukciji.

– Legend of Zelda označila je početak jedne od najvažnijih priča u gamingu, pa njezina povijesna važnost ne može biti podcijenjena. A ovo je jedina kopija iz te serije koju smo ikada ponudili neotvorenu, a moguće je da nam se takvo što nikada više neće ponoviti – rekla je Valarie McLeckie, specijalistica za videoigrice u Heritage Auctions.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije