Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi lovac-bombarder

Može li novi Suhoj 57 biti pravi rival američkom F-22

Foto: Screenshot/YouTube
16.08.2017.
u 11:06

Nagađa se kako je cijena nove letjelice čak 156 milijuna dolara, ali Rusi se nadaju da će ta cijena do početka korištenja pasti

Dugo se u javnosti spominjao kao PAK FA ili kao T-50, pa je dobio i službeno ime Suhoj 57. Rusija ga je konačno i pokazala na proslavi 105. godišnjice osnivanja ruskog zrakoplovstva.

Lovac-bombarder pete generacije prvi je ruski stealth koji će biti rival američkom F-22 Raptoru te kineskima Jengduu J-20 i Shengyangu J-31.

Godinu dana testiranja

Ako su sadašnji oslonci ruskog zrakoplovstva MiG-35 i Su-35S već i dovedeni na razinu znatno višu od četvrte generacije, njihova je mana upravo radarska vidljivost koje novi Su-57 ne bi trebao gotovo uopće imati. Trebao bi zamijeniti sadašnju flotu već vremešnih lovaca-bombardera MiG-29 te Su-27, no to se sigurno neće dogoditi još godinu dana, koliko će trajati testiranje novog aviona koji, usput, čeka i novi motor, Saturn 30, čime bi potvrdio svoju pripadnost petoj generaciji borbenih aviona.

Rusko zrakoplovstvo već je dobilo na probu devet novih Suhoja, a taj će se broj do kraja godine povećati na 12. Ukupna prva narudžba za borbenu upotrebu je 52 aviona. Već i sa sadašnja dva agregata, Su-57 ima sjajne performanse. Maksimalna brzina mu je 2600 km/h, a maksimalna visina let 20 kilometara.

Nagađa se kako mu je cijena nemalih 156 milijuna dolara, no Rusi se nadaju da će ta cijena do početka eksploatacije znatno pasti. I naoružanje je podjednako impresivno, novi će Suhoj nositi rakete K-77M dometa 200 km, koje nadmašuju američke AIM-120D Scorpion, kojima je domet 160 km. Za gađanje meta na zemlji, Su-57 nosit će balističke rakete Kh-35UE s prvenstvenom namjenom borbe protiv plovila, ali i BrahMos-A nadzvučne krstareće rakete koje mogu nositi i nuklearnu glavu. Ruski news-portal Sputnik otkriva i kako je Su-57 ima i mogućnost autonomnog letenja.

Indija kupuje 200 komada

Njegova je opremljenost takva da se može ponašati i kao običan dron, što mu omogućuje da savlada opterećenja i do 15 G, ali i da sam odluči koje mu točno naoružanje treba za pojedinu borbenu akciju. Neće Su-57 možda biti i jedini novitet koji ćemo sljedećih godina vidjeti od ruske vojne industrije. Prema više izvora, Rusija s Indijom razvija i izvoznu verziju Su-57. Sami Indijci namjeravaju nabaviti čak 200 komada ovog najmodernijeg zrakoplova.

U pripremi je laki lovac pete generacije o kojemu se zasad malo zna, a još nema ni službenog odobrenja ruske administracije da se krene u njegov razvoj. Razvija ga RSK-MiG, a s obzirom na ugled koji ima ta tvrtka s nizom iznimno uspješnih letjelica kao što je MiG-29, ne treba sumnjati da će i ovdje biti riječ o avionu iznimnih letnih i borbenih karakteristika.

Komentara 125

Avatar Trava
Trava
12:14 16.08.2017.

Tema su zrakoplovi ali jalna manjina i dalje pise o izgubljenim presjednickim izborima. Jadno da ne moze jadnije.

Avatar intimus500
intimus500
12:27 16.08.2017.

prvo da vidimo konačnu verziju pa se tek tada može nešto o tome pametnije pisati. Ovako su to sve nagađanja

DU
Deleted user
12:06 16.08.2017.

dakle T-50 je službeno Su-57 ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije