Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatnost ispred života

Sud u Berlinu: Facebook ne mora otkriti podatke o mogućem ubojici

Mark Zuckerberg
Reuters/Pixsell
02.06.2017.
u 00:10

Sud je majci 15-godišnje djevojčice, koju je pregazio vlak, odbio dopustiti uvid u njezin Facebook račun zbog zaštite privatnosti.

Roditelji poginulog djeteta nemaju pravo uvida u njegov Facebook račun kako bi vidjeli kriju li se u objavama i komunikaciji na toj društvenoj mreži mogući uzroci djetetove pogibije – odluka je to višeg suda u Berlinu koji je odbacio zahtjev roditelja djevojčice koja je prije pet godina stradala pod tračnicama vlaka.

Netko je zamrznuo profil

Suđenje u kojem se odlučivalo mogu li roditelji pristupiti Facebook stranici svoje poginule kćeri ili prednost ima kompanija koja se poziva na zakon o zaštiti privatnosti svojih korisnika privukao je veliku medijsku pozornost, ali i interes javnosti jer se u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama majke, radilo o mogućem samoubojstvu zbog prijetnji, vrijeđanja ili bullyinga njihovoj petnaestogodišnjoj kćeri.

Sve je počelo 2012. godine kada je petnaestogodišnjakinju iz još uvijek nepoznatih razloga pregazio vlak na stanici berlinske podzemne željeznice. Glavno pitanje njezinih roditelja bilo je zašto se to dogodilo, a odgovore su pokušali pronaći na Facebook stranici svoje tragično preminule kćeri. No, majka, unatoč činjenici što je imala pristupne podatke za kćerkinu stranicu, nije joj mogla pristupiti jer je Facebook navedenu stranicu zamrznuo (tzv. memorial state).

Facebook ne želi otkriti tko je podnio zahtjev

Tu se javlja prvi problem jer majka kao jedina koja je imala pristupne podatke nije podnijela zahtjev za zamrzavanje stranice, a prema informacijama iz Facebooka zahtjev je mogao podnijeti bilo koji Facebook-prijatelj stradale djevojke. Kompanija pak ne želi otkriti tko je zahtjev podnio jer ju u tome sprečava zakon o zaštiti privatnosti trećih osoba. Majka pak tvrdi kako bi upravo pregledom posljednjih razgovora i objava njezine kćeri bilo moguće utvrditi moguće razloge smrti. – Želim vidjeti s kim je i o čemu moja kći razgovarala nekoliko sati prije stradanja. To bi moglo biti presudno u razotkrivanju istine o cijelom slučaju – izjavila je majka na početku istrage.

Kako bi došla do odgovora koje traži, majka je zatražila pristup profilu putem suda, a 2015. godine dobila je i prvostupanjsku presudu u svoju korist, no Facebook se žalio pa je sve završilo na višem sudu u Berlinu. Taj je pak jučer poništio prvostupanjsku presudu i donio odluku u korist Facebooka pozivajući se upravo na stroge njemačke zakone o zaštiti privatnosti trećih osoba. Sudac je obrazložio kako se zakoni moraju poštovati unatoč tragediji i suosjećanju prema obitelji stradale djevojke. Dodao je ipak kako slučaj ovom presudom nije zaključen. – Policija će učiniti sve što je potrebno kako bi se utvrdilo je li na društvenim mrežama bilo ičega zbog čega je stradala djevojka bila pod pritiskom ili nekim oblikom bullyinga, a što je moglo rezultirati tragedijom – kazao je sudac.

Idu na Vrhovni sud

Iz Facebooka su pozdravili odluku suda, no napomenuli su kako suosjećaju s obitelji i poštuju njihovu želju da saznaju podatke koji bi mogli dovesti do mogućih uzroka tragedije.

– Intenzivno tražimo rješenje kako bismo roditeljima omogućili uvid u profil njihove kćeri, a da istovremeno izbjegnemo kršenje zakona koje bi moglo ugroziti privatnost trećih osoba – kazao je nakon presude glasnogovornik Facebooka.

Protiv kompanije se inače diljem svijeta vode tisuće sudskih postupaka, upravo zbog zaštite privatnosti, a roditeljima preminule djevojke ostaje žalba Vrhovnom sudu.     

Komentara 1

MO
moodyblues
08:41 02.06.2017.

Kuda ide ovaj svijet!? Zaštita privatnosti je iznad kriminala, prestrašno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije