Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Sud EU-a sa 100 mil. eura kaznio Sony, Hitachi i Toshibu zbog kartelskog udruživanja

EK je kompanijama iz sastava Grupe Sony odrezao kaznu u iznosu nešto manjem od 31 milijun eura. Toshibi i Samsungu izrečene su u iznosu nešto većem od 41 milijun eura. Tajvanska tvrtka Quanta Storage mora pak platiti 7,1 milijun eura
12. srpnja 2019. u 17:54 1 komentara 298 prikaza
Europski sud za ljudska prava Strasbourg
Foto: Reuters/PIXSELL

Najviši sud Europske unije potvrdio je u petak kazne u ukupnom iznosu većem od 100 milijuna eura izrečene skupini azijskih tvrtki zbog kartelskog udruživanja radi održavanja visokih cijena računalnih dijelova. 

London - Sajam tehnoloških inovacija FutureFest Društveni roboti Novi roboti prepoznaju emocije na licima ljudi

Europski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. godine zbog tajnog dogovaranja cijena optičkih diskova koje su proizvodili za američke računalne divove Dell i Hewlett-Packard (HP). 

Europska komisija nadležna za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je kartel djelovao u razdoblju od 2004. do 2008. godine, a uključivao je nekoliko azijskih dobavljača.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu u petak je potvrdio da je EK postupao u skladu sa svojim ovlastima, potvrdivši zaključak Bruxellesa da je takvo ponašanje kompanija moglo ograničiti slobodno tržišno natjecanje. 

Ilustracija KAO IZ MATRIXA Malware koji potajno zamjenjuje WhatsApp i druge aplikacije zahvatio 25 milijuna uređaja

EK je kompanijama iz sastava Grupe Sony odrezao kaznu u iznosu nešto manjem od 31 milijun eura. Toshibi i Samsungu izrečene su u iznosu nešto većem od 41 milijun eura. Tajvanska tvrtka Quanta Storage mora pak platiti 7,1 milijun eura.

Nizozemski Phillips i tajvanski Lite-On osigurali su imunitet dojavom o aktivnostima štetnima za tržišno natjecanje pa ne moraju plaćati kaznu, stoji u obrazloženju odluke Europskog suda pravde.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Biouskoli91:

    A kada ce netko kazniti najveci kartel, zvan OPEC? A, da.... nikada.