Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE DOGAĐA S FACEBOOKOM

'Ne radi se o hakerskom napadu: 'Netko i da ima takvu moć, vjerojatno bi napao neku drugu metu'

Pale društvene mreže
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
04.10.2021.
u 21:10

Oni imaju farme servera po cijelom svijetu i ako im se urušio samo jedan čvor, nakon njega pada njih 10 i normalno je da im se ne može pristupiti - kazao je Vlaho.

Dalibor Vlaho, stručnjak za informacijsku sigurnost, smatra kako se u slučaju pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa ne radi o hakerskom napadu. Smatra kako će problem biti riješen još večeras.

- Do ovakvog pada je moglo doći ako su, recimo, ažurirali sustav. Takvo što je normalno i događa se, no samo Facebook ima 2000 inženjera koji svakodnevno brinu samo o tome da možete pristupiti sustavu. Mogli su imati i fizički problem odnosno da imaju fizički kvar pa im treba neko vrijeme da to zamjene - kazao je Vlaho za 24 sata.

Objasnio je kako bi, u slučaju hakerskog napada, radio jedan od servisa Facebook ili Instagram. U dosadašnjem iskustvu zna da su sve probleme na Zuckerbergovim sustavima inženjeri rješavali u najviše osam sati.

- Oni imaju farme servera po cijelom svijetu i ako im se urušio samo jedan čvor, nakon njega pada njih 10 i normalno je da im se ne može pristupiti. Kao jedan dokaz da ovo nije hakerski napad, mogu izdvojiti kako Facebook i Instagram imaju razdvojenu infrastrukturu i rade neovisno jedan od drugog. Da su napali jedan, drugi bi radio - kazao je Vlaho.

Smatra kako bi ovo bio najveći pothvat u svijetu u slučaju da se radi o hakerskom napadu.

- Netko i da ima takvu moć, vjerojatno bi napao neku drugu metu kao što je Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA. Ona bi u takvim slučajevima bila zanimljivija od običnog Facebooka - rekao je Vlaho za 24 sata.

Ključne riječi

Komentara 5

GE
Germanicus
22:25 04.10.2021.

Ne znam za što jeovaj stručnjak ali za IT sigurno nije.Čovjek govori a nije uključio mozak

Avatar billybull
billybull
22:36 04.10.2021.

Ima FB i 4000 fact checkera....

TV
Tvrdjava
21:43 04.10.2021.

Sve je palo po dogovoru sad ide tarifa zelis ponvno instalirat ili azutirat operater moze uzeti naknadu I nitko nezna kolika je..stoga "djekne"spremite da na racunu imate kune ...evre ili marke..pa cete imati najnoviju version WhatsApp..a Facebook..a wiber..a..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije