Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roboti

Strojevi ubojice nova su opasnost za opstanak ljudske rase

Steve Wozniak
Foto: DPA/PIXSELL
03.08.2015.
u 12:55

Pismo u kojem se upozorava na sve opasnosti umjetne inteligencije potpisuju i S. Hawking,

Više od tisuću znanstvenika, predvođenih Stephenom Hawkingom, suosnivačem Applea Steveom Wozniakom (na slici) i osnivačem tvrtke Tesla Elonom Muskom potpisalo je otvoreno pismo upućeno svjetskim liderima današnjice u kojima se traži hitna i trenutačna zabrana razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe te autonomnih sustava naoružanja. Riječ je o zabrani razvoja oružanih sustava koji samostalno djeluju na bojištu, bez čovjeka kao operatera, a znanstvenici smatraju kako bi njihov razvoj mogao predstavljati kraj ljudske vrste.

Brzo na bojištima

"Došli smo do trenutka kada je oružje s vlastitom, umjetnom inteligencijom moguće razviti, i kada će se ono u sljedećih nekoliko godina pojaviti na bojištima, ako sada nešto ne učinimo. Većina nas nije ni svjesna što se može dogoditi u vrlo kratkom vremenu. Autonomna oružja predstavljaju treću revoluciju u razvoju naoružanja, nakon pojave baruta i pojave nuklearnog naoružanja", tvrdi se u otvorenom pismu.

Iako je sama ideja razvoja autonomnih oružanih sustava, oružja koje bez ljudskog upletanja djeluje na bojištu, bira i uništava ciljeve, mogla značiti smanjenje opasnosti za vojnike, situacija je sasvim drukčija. Naime, razvoj umjetne inteligencije dopušta mogućnost da se prekrše zakoni robotike i da se strojevi okrenu protiv svojih tvoraca, ljudi. Ujedno, pojava prvog oružja s umjetnom inteligencijom izazvala bi utrku u naoružanju kakva nije viđena od najnapetijih godina hladnog rata.

Odbacili zabrane

"Potpuno je izvjesno da će, kada prva zemlja razvije takvo oružje, sve ostale svjetske vojne i tehnološke velesile požuriti da i same stvore svoj vlastiti arsenal strojeva ubojica. Sada je posljednji trenutak da se takvo što spriječi", tvrde autori pisma predstavljenog na Međunarodnoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji održanoj u Argentini. Naravno, neke od tehnoloških zemalja već su odbacile bilo kakvu mogućnost zabrane ovakvih vrsta oružanih sustava. Tako je Velika Britanija još u travnju na UN-ovoj konferenciji odbacila zabranu razvoja oružja, iako je u Britaniji prilično jaka kampanja Zaustavimo robote ubojice.

>> Robot ubio radnika zbog ljudske pogreške

>> Roboti gase ljudske poslove

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
20:00 03.08.2015.

Napraviti takvo oružje je djećja igra i sigurno postoji. Hrvatska ga može napraviti za najviše 10 dana ako to hoće. Ako ne vjerujete pitajte naše studente FER-a, FESB-a i sličnih fakulteta.

KK
Kvrgava Klada
10:24 06.08.2015.

Vezano uz temu preporučio bih da pročitate kratku priču "Second Variety" by Philip K. Dick.

SE
serifalib
23:45 29.06.2017.

razvoj je neminovan međutim trebalo bi odemah usvojiti postavke da sve vlade odmah prihvate stvaranje humanog društva. takvim humanim uređenjem wsmanjile bi se potrebe pojedinaca i grupa da teže da otklone teške uslove u kojima su ili u kojima će biti. nemoguće je kontrolisati svakog pojedinca na Zemlji u svakom trenutku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije