Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Strah od špijunaže - još jedna zemlja blokirala korištenje Huaweijeve opreme

Huawei se suočio s otporom vlada nekoliko zemalja zbog straha da bi njegova tehnologija mogla biti korištena za špijunažu
28. studenoga 2018. u 10:45 1 komentara 615 prikaza
Huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL

Novi Zeland je posljednja zemlja u nizu koja je blokirala prijedlog za korištenje telekomunikacijske opreme kineskog Huaweija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, s obzirom na povezanost kineskih kompanija i vlasti.

Ilustracija Blizanke Kineski istraživač: Stvorili smo prvu genetski modificiranu bebu

Telekomunikacijska tvrtka Spark New Zealand željela je koristiti Huawei opremu u razvoju svoje 5G mobilnoj mreži. Međutim, vladina agencija je priopćila kako bi dogovor „značajno podigao rizike po nacionalnu sigurnost“.

Taj potez samo je dio povećanog otpora prema uključivanju kineskih tehnoloških tvrtki, a zbog sigurnosnih razloga.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, suočio se s otporom vlada nekoliko zemalja zbog straha da bi njegova tehnologija mogla biti korištena za špijunažu.

Spark NZ je priopćio kako je obaviješten od strane vlade NZ da će korištenjem Huaweijeve 5G opreme u planiranoj mreži „ ako se provede, značajno podići rizike nacionalne sigurnosti“.

Andrej Plenković i Sun Chunlan Međunarodna suradnja Plenković i Sun založili se za jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Kine

Huawei nije zasad odgovorio na zahtjev novinara BBC-a za komentarom.

Taj potez slijedi odluku Australije da blokira Huaweiju i kineskoj tvrtki ZTE mogućnost pružanja 5G tehnologije za australske bežične mreže zbog pitanja nacionalnoj sigurnosti. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izrazili su zabrinutost zbog Huaweija, a tvrtka je kritizirana i u Njemačkoj, Japanu te Južnoj Koreji.

Pogledajte i galeriju s ovogodišnjeg Infogamera:

Huawei
1 / 18
Infogamer Reboot

Prošlog tjedna, Wall Street Journal objavio je da američka vlada pokušava nagovoriti kompanije za bežične usluge da izbjegavaju upotrebu opreme Huaweija. Jedna zemlja, pak, stoji uz Huawei - Papua Nova Gvineja priopćila je kako će ovaj tjedan nastaviti pregovore s Huaweijem kako bi ima izgradila svoju internetsku infrastrukturu. Tijekom proteklog desetljeća Kina je značajno ulagala u tu pacifičku zemlja.

Umjetna inteligencija DOM IZ SNOVA Tehnologija u službi "malog čovjeka": Pet stvari o kojima više nećete morati razmišljati 2068. godine

Stručnjaci kažu kako su strane vlasti zabrinute zbog rizika od kineske špijunaže, s obzirom na bliske veze između tamošnjih kompanija i države. Stručnjak za kibernetički kriminal Australskog instituta za strateške politike Tom Uren izjavio je kako kineska vlada dugo godina pokazuje sklonost krađi informacija. „Kineska država uključila se u mnogo kiber i druge oblike špijunaže te u krađu intelektualnog vlasništva“, kaže.

Veze između kineskih kompanija i vlade potaknule su zabrinutost da bi Kina mogla pokušati „iskoristiti tvrtke povezane s državom kako bi im bila omogućena špijunaža“, kaže Uren.

Na to ukazuju i novi zakoni uvedenim prošle godine koji zahtijevaju od kineskih organizacija da pomognu u radu nacionalnih obavještajnih službi. Ti zakoni omogućuju Kini da prisili ljude i eventualno kompanije da pomažu ako im to treba, rekao je Uren.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar CENTARFOR
    CENTARFOR:

    I ja kupio novi Huawei !!! Nakon par mjeseci imo Virus !!! I bacio ga u smeće!!! Samsung je zakon !!! i nemože ga Virus uhvatiti tako