Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Stotine djevojki inspirirano iskustvima uspješno ostvarenih žena u ICT-u

U srijedu, 4. svibnja, s početkom u 13 sati, na novoizgrađenom Visokom učilištu Algebra, po osmi put je održana konferencija pod nazivom ICT Supergirls, u organizaciji hrvatske travel tech kompanije Lemax, a kao dio globalnog pokreta „Girls in ICT“, kojemu je u fokusu osnaživanje djevojaka i žena za ostvarivanjem karijere u ICT sektoru i STEM djelatnostima.
10. svibnja 2022. u 12:15 38 prikaza
ICT Supergirls
Foto: Borna Kuzmanović
Pogledajte galeriju 1/14

Događaj je otvorila Nataša Kapov Kostovski, voditeljica u Lemaxu, a ujedno i organizatorica ICT Supergirls konferencije. Budući da je partner ovogodišnjeg izdanja konferencije Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, djevojkama je dobrodošlicu poželjela i veleposlanica Diana Helen Madunic, koja im je približila iskustvo švedskog pristupa društveno odgovornom poslovanju i važnost rodne ravnopravnosti, s naglaskom na IT industriju.

Na tragu tematike rodne ravnopravnosti uslijedila je panel diskusija pod nazivom „Kako do karijere u IT svijetu?“. U raspravi su sudjelovale zaposlenice Lemaxa - Iva Vodopija, Ivana Dukić i Sina Šimić, koje su sve redom napravile zaokret u karijeri, a sve je održano pod moderacijom još jedne Lemax supergirlsice Ines Rudan. Prisjetile su se prepreka s kojima su se suočile i objasnile na koji način su ih savladale te time uspješno ublažile mišljenje da ženama nije mjesto u IT industriji.

Jedna od najuspješnijih hrvatskih znanstvenica, Danica Kragic Jensfelt, javila se online iz Švedske i pridružila u dijeljenju svog iskustva.

ICT Supergirls | Autor : Borna Kuzmanović Foto: Borna Kuzmanović

Uz mnogo savjeta ovogodišnjih predavača, gošće su dobile i konkretnu priliku za započinjanjem prvog koraka ka profesionalnom ostvarenju. Uz ugodan razgovor na temu „Kako naći IT mentora i ubrzati svoju karijeru?“, svoju Mentoring Byte priču predstavile su Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Nataša Kapov Kostovski te time pružile šansu posjetiteljicama za prijavu na inicijativu koja mladim ljudima pruža podršku IT mentora.

Između predavanja je održan „Snack and networking time“, osmišljen kako bi se svi međusobno povezali i upoznali. S obzirom na to da je u publici sjedilo 200 mahom mladih djevojaka koje su bile otvorene saznati više savjeta o tome kako pronaći svoj put, ovo je bio ključan dio konferencije. Srednjoškolke i studentice iz raznih područja iznenadile su svojom zainteresiranošću i zanimljivim pitanjima. U publici su bile i žene koje su se već ostvarile u određenom području, ali se žele preusmjeriti u ICT te su također dobile korisne savjete.

ICT Supergirls | Autor : Borna Kuzmanović Foto: Borna Kuzmanović

Svoj profesionalni, ali i životni put, ispričale su Lada Vukšić iz Amplexora, Nada Kaurin Knežević iz Algebre, te profesor geografije i dobitnik svjetske nagrade za najboljeg profesora - Dejan Nemčić.

Dodatak čarobnoj girl empowering atmosferi bio je nastup ženskog zbora FERa Rezonanca koji je skladno upakirao kraj ovogodišnje priče.

Intenzivno, emotivno i motivirajuće. Energija s događaja zasigurno će ostati zapamćena još neko vrijeme, a mi se veselimo krenuti s organizacijom za sljedeću godinu.

Za više informacija o ICT Supergirls događaju, posjetite Facebook profil.

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!