Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Web aplikacija

Što sve možete doznati iz e-Dnevnika?

e-Dnevnik
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
14.05.2019.
u 10:00

Aplikacija e-Dnevnik za učenike omogućuje pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira i rasporeda pisanih zadaća koje su nastavnici unijeli u e-Dnevnik

Trenutačno e-Dnevnik koristi više od 1160 škola u Hrvatskoj. Potvrda kvalitete sustava je i činjenica da niti jedna škola koja ga je počela koristiti, nije od njega odustala.  e-Dnevnik je web aplikacija uspostavljena školske godine 2011./2012. i namijenjena je vođenju razredne knjige u elektroničkom obliku. Aplikaciju je izradio CARNET, a odlikuje se svim funkcionalnostima postojeće razredne knjige, uz dodatne digitalne funkcionalnosti. Neke od prednosti korištenja e-Dnevnika su: jednostavnije vođenje razredne evidencije, mogućnost detaljne analize statističkih podataka iz razredne nastave, brz dohvat svih važnih informacija vezanih uz pojedini razred ili učenika i pregledna evidencija nastave.

Ravnateljima, razrednicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škola e-Dnevnik pruža sadržajan pregled svih bitnih podataka. Ravnateljima aplikacija može poslužiti za praćenje rada svih školskih razreda, razrednicima je omogućen pristup svim podacima učenika njihovih razreda, a predmetni nastavnici vide podatke isključivo za svoje predmete. Sve navedeno smanjuje mogućnosti neovlaštenog unosa, ali i krađu i namjerno ili nenamjerno uništavanje razredne knjige.

Također, početkom školske godine e-Dnevnik povlači podatke učenika iz e-Matice, a na kraju se školske godine učenički podaci s ocjenama i izostancima prebacuju nazad u e-Maticu, što smanjuje višestruki unos istih podataka.

e-Dnevnik i učenicima olakšava praćenje obaveza i dosadašnjeg uspjeha u nastavnoj godini. Aplikacija e-Dnevnik za učenike omogućuje pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira i rasporeda pisanih zadaća koje su nastavnici unijeli u e-Dnevnik. Učenici se u aplikaciju prijavljuju svojim AAI@Edu.hr korisničkim računom koji dobivaju od administratora imenika svojih škola.

Također,  tu je i aplikacija e-Dnevnik za roditelje pomoću koje roditelji učenika imaju mogućnost uvida u ocjene i izostanke svoje djece. Pristup aplikaciji za roditelje omogućen je korisnicima koji su registrirani u sustavu e-Građani.

- e-Dnevnik je izvrstan jer  roditeljima omogućuje praćenje djetetovih ocjena, raspored lektira, kao i izostanke. Nema više markiranja kao nekad  kad roditelji  nisu imali pojma da im dijete nije ni otišlo u školu. Sad su izostanci odmah zabilježeni u e-Dnevniku. Sve je  online i roditelji u e-Dnevniku mogu u svakom trenutku provjeriti sve što se njihova djeteta tiče. No, ponekad nastavnicima treba duže od dva tjedna da unesu ocjene. Ako je dijete dobilo jedinicu i doma to nikome nije reklo, a ta ocjena nije upisana u e-Dnevnik na vriijeme, to nam zna biti problem, jer se ta loša ocjena već mogla ispraviti. Također, voljela bih da se opaske u vezi pedagoških mjera  prvo djetetu napišu u informativku, a ne odmah u e-Dnevnik jer ga tako i mali neposluh prati tijekom cijele školske godine - ispričala nam je mama zagrebačkog osnovnoškolca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije