Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APLIKACIJE

Što su appovi, gdje ih naći i što s njima

Tipkanje, pametni telefon, dating app
Foto: Thinkstock
1/2
20.11.2017.
u 11:26

Od svih tih ikona i aplikacija, jedna je posebno bitna: to je Trgovina Play na Androidu odnosno App Store na iPhoneu.

Prilikom prvog upoznavanja sa smartfonom, vjerojatno ćete redom otvoriti sve te aplikacije. Neke od njih možete obrisati (kasnije ćemo objasniti kako) no dio njih ne možete obrisati – one su dio operacijskog sustava (ili ih je proizvođač ugurao na mobitel). Slobodno kliknite na svaku od njihovih ikona i prošećite njihovim mogućnostima.

Jednom kada se bolje upoznate s njima, složite ih kako vama odgovara – to će vam uštedjeti vrijeme. Ako/kada ih bude puno, možete ih grupirati: složiti u mape. To ćete učiniti tako da naprosto odvučete jednu ikonu do druge: na to će se otvoriti mapa (folder) kojeg možete imenovati po volji. Pozor: stare verzije iOS-a i neke od starih verzija Androida nemaju ovu mogućnost!

Od svih tih ikona i aplikacija, jedna je posebno bitna: to je Trgovina Play na Androidu odnosno App Store na iPhoneu. To je trgovina preko koje kupujete i besplatno preuzimate aplikacije.

Zašto bi to radili? Zato što je to suština smartfona. Najjednostavnija definicija smartfona je upravo ta: za razliku od „običnog, glupog“ mobitela, na njemu možete mijenjati aplikacije. Smartfon je kao računalo: radit će i s onim softverom koji je već na njemu, ali to nema puno smisla. To je kao da kupite ormar za odjeću ali nemate nijedan komad odjeće, ili kao da kupite parkirno mjesto ali ne i auto kojeg ćete na njemu parkirati.

Slobodno instalirajte i isprobavajte razne aplikacije: za razliku od računala, smartfon se neće radikalno usporiti kada na njega instalirate puno aplikacija. Stoga, slobodno instalirajte sve što vam se učini interesantnim: ono što vam se ne svidi, lako ćete ukloniti. (Pažnja! Ovo ne vrijedi za najslabije smartfone: oni su spori sami po sebi. S njima budite oprezni oko instaliranja novih aplikacija.)

Većina aplikacija su besplatne, ali neke mogu zahtijevati dodatno plaćanje za neke naprednije mogućnosti. Bez brige, u Trgovini su takve aplikacije jasno naznačene.

Kada se bolje upoznate s Trgovinom, proučite njene postavke. Jedna od njih je prilično bitna: ažuriranje. Za razliku od softvera na računalima, aplikacije na smartfonima se vrlo često nadograđuju novim mogućnostima – primjerice, Facebook i Uber izlaze u novim verzijama gotovo svakog tjedna, a mnoge druge barem jednom mjesečno. Najčešće su te razlike sitne, ali savjetujemo da svejedno ostavite mogućnost automatskog ažuriranja aktivnom: tako ćete biti sigurni da ćete dobiti nove, poboljšane mogućnosti. Najbolje da uključite da se ažuriranja odvijaju isključivo preko Wi-Fi-ja, da uštedite mobilni internet.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
sttipe
21:24 23.01.2018.

Pohvala za večernji, jedan od rjetkih portala koji omogućava prijavu bez facebooka. Kad napišeš satiričnu pjesmicu gradskim vlastima, sutra nemožeš do facebook profila, bez poklanjanja (nezakonitog) osobnih podataka!! Facebook bi tribalo blokirat u rh dok takvu praksu ne napusti!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije