Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Što je zajedničko Breiviku i Holmesu? Nisu na Facebooku

Je li česta aktivnost na internetskim društvenim mrežama postala znak normalnosti?
07. kolovoza 2012. u 17:53 3 komentara 5 prikaza
james holmes (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Jesu li internetske društvene mreže uzele previše maha? Da brojni poslodavci pri angažiranju zaposlenika provjeravaju i njihove profile na društvenim mrežama poput Facebooka nije novost, no u posljednje vrijeme čak i neki psiholozi tvrde da je neaktivnost na internetskim društvenim mrežama, pogotovo na sveprisutnom Facebooku, znak sumnjivosti, piše Daily Mail.

Njemački magazin Der Taggespiegel otišao je tako daleko da je ukazao na zanimljivu vezu "slavnih" ubojica, Norvežanina Andera Behringa Breivika i "Jokera iz Colorada" Jamesa Holmesa - nijedan nema profil na Facebooku. Međutim, Breivik je koristio MySpace, a Holmes Adult Friend Finder. Psiholog Christopher Möller kaže kako je korištenje Facebooka znak da osoba ima zdrave društvene veze. Holmes ni u stvarnosti nije imao prijatelja, a školski i fakultetski kolege doživljavali su ga kao povučenog i pomalo čudnog.

Novinar portala Slate.com Farhad Manjoo preporučio je pak mladim osobama da ne izlaze s osobama koje nisu na Facebooku jer bi to moglo značiti da koriste lažno ime. Međutim, tvrdi Manjoo, isto pravilo nije primjenjivo na starije osobe koje su postale odrasle prije no što su internetske društvene mreže postale toliko uobičajene.

Društvene su mreže danas toliko popularne, pogotovo među mlađim ljudima, da je broj onih koji ih ne koriste sve manji, pa se oni samim brojčanim omjerom ističu kao neobični. Hoće li ikad doći kraj tom trendu – hoće li broj korisnika početi padati? Treba u obzir uzeti mogućnost da dođe do zasićenja sveprisutnim Facebookom, Twitterom i drugim mrežama čije se korištenje može pretvoriti u ovisnost, neugodnu i za samog korisnika. Osim skeptika koji (još) nisu počeli koristiti Facebook, često se mogu čuti i ispovijesti bivših korisnika kojima je nakon "skidanja" s Fejsa život procvjetao.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Avatar Maxich
  Maxich:

  mislim da je Holmes jednostavno previše gledao Batmana :D

 • atomised:

  A što je s onima koji ne koriste mobitel, koji nemaju internet bankarstvo, koji nikad nisu pojeli kremšnitu? A da malo manje pretjerujemo. Ako miljarda koristi Facebook, što je s ostalih 6 milijardi?

 • cavecanem:

  zanimljivo je ida breivik i holmes imaju zajedničko to da su muškarci i da su mlađi od 40 godina i da su bijelci hoću reć poser.... se der taggespiegelu na članak i a vi u večernjaku prenosite gluposti