Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MICROSOFT OBJAVIO DETALJE

Stižu Windows 11: Novi dizajn i povratak izbornika Start

Screenshot
03.07.2021.
u 22:55

Windows 11 trebali bi pojednostaviti sučelje, imati novu Windows trgovinu, a prvi put podržati i Android aplikacije

Iako je, prema nekim izvještajima, Microsoftov operativni sustav Windows lani izgubio pet posto tržišta računala, i dalje je dominantan (oko 85 posto tržišta). Čak ni sve popularniji Chrome OS kao ni prije Linux nije puno ugrozio Microsoftovu poziciju u tom dijelu. A ovih smo dana dočekali da nam stiže i nova verzija Microsoftova popularnog sustava – Windows 11.

Još se ne zna točan datum izlaska (očekuje se u posljednjem tromjesečju godine), ali sada je Microsoft potvrdio novo ime kao i niz detalja koje će nova verzija sadržavati. Windows 11 bi trebali pojednostaviti sučelje koje je na aktualnoj “desetki” mnogim korisnicima bilo pomalo nepregledno, donijet će i poboljšanje performansi i multitaskinga, novu Windows trgovinu, a prvi put podržavat će i Android aplikacije, i to preko Amazonove trgovine aplikacija.

Teamsi istiskuju Skype

No, prva stvar koju ćete vjerojatno primijetiti na novom dizajnu sučelja jest povratak slavnog izbornika Start. Kao da je Microsoft proveo anketu među korisnicima i pitao ih što žele promijeniti na Windowsima.

Općenito bi sučelje trebalo biti dosta slično planiranoj verziji Windows 10x koja na kraju nije zaživjela, nego je odgođena i sada se transformirala u novu službenu verziju.

Novi Start izbornik podsjetit će korisnike na menije Androida ili operativnog sustava Chrome, a vidi se i utjecaj Appleova” MacOS-a. Očito se radi o vrlo moderniziranoj verziji koja prati aktualne trendove koji dominiraju na pametnim telefonima, uključujući i varijante tamnog i svijetlog načina rada. “Naš tim je opsesivno radio na svakom detalju”, pohvalio se šef Windowsa Panos Panay.

Sustav će pratiti aktivnosti korisnika pa mu lakše i brže prikazivati aplikacije koje češće koristi (slično kako to već funkcionira u zadnjoj verziji Windowsa).

Velika je stvar i da će novi “updatei” biti 40 posto manji i odvijat će se u pozadini. To će biti velika stvar jer su nam uvijek na Windowsima smetali ti dugi “upgrade” procesi zbog kojih uopće ne bismo mogli raditi na računalu. No, općenito bi sve trebalo djelovati brže, uključujući i pokretanje računala i surfanje internetom.

Microsoftova komunikacijska aplikacija Teams sada će biti integrirana izravno u sustav što je logičan slijed s obzirom na povećano korištenje takvih platforma u vrijeme pandemije. Praktički će Teams posve izgurati Skype. Podsjetimo, Microsoft je za kupnju Skypea 2011. potrošio 8,5 milijardi dolara.

Tu je i pojačana mogućnost korištenja “widgeta” uz pomoć umjetne inteligencije. Ugrađeni “widgeti” sadržavaju vijesti, vremensku prognozu i karte. Novi Windowsi imat će i bolju podršku za videoigre pa će tu biti i aplikacija Xbox.

Otvaranje vanjskim aplikacijama

Jedna od većih promjena je i otvaranje Windowsa za vanjske aplikacije koje dosad niste mogli koristiti. Tako nova trgovina podržava Android aplikacije uz pomoć Amazona i Intela.

“Želimo omogućiti developerima da razvijaju svoje platforme na Windowsima 11. Windowsi su pozornica za kreacije cijelog svijeta. Ovom novom verzijom Windowsa otvaramo inovacije i domišljatost koja je u svima nama. Svijetu danas treba otvorenija platforma – ona koja dopušta aplikacijama da postanu svoje platforme. A Windows je platforma unutar koje mogu nastati još veće platforme kao što je to web. To su naše težnje za Windows 11 – nadahnuto je govorio Satya Nadella, CEO Microsofta, na predstavljanju detalja novog sustava.

Iz Microsofta obećavaju da će to lijepo izgledati i da će korištenje Android aplikacija izgledati prirodno kao da su dio Microsoftova sustava. Eto, sada napokon možete instalirati i TikTok na Windowse...

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Komentara 1

HA
hacker
21:38 08.07.2021.

Jel se na taj članak smije komentirati ili ne, ako ne zašto ne onemogučite komentare na ovaj članak? Banirali ste me a rekao sam istinu, činjenica je da vam za Win 11 treba novije računalo s tpm 2.0. Takodjer ovo pišem s računala na kojem je instaliran Win XP, gdje je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije