Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES 2015

Startupi definiraju budućnost tehnologije

CES 2015
12.01.2015.
u 12:36

Tehnološki divovi i dalje će dominirati tržištem gadgeta i potrošačke elektronike, no proizvodit će inovacije malih tvrtki u nastajanju koje se pokažu hitom...

Autonomna vozila, koja se kreću bez vozača, povezana konstantno na internet, zatim pametni dronovi upravljani smartphoneima i tabletima najrazličitijih veličina i namjena, višedimenzionalna virtualna stvarnost, nosiva tehnologija, internet u stvarima i sinergija modne i tehnološke industrije glavni su trendovi koji su dominirali CES-om, najvećim svjetskim sajmom novih tehnologija koji je proteklog tjedna održan u Las Vegasu.

Prototipove automobila koji voze a da njima ne upravlja vozač pokazalo je čak deset najvećih svjetskih proizvođača osobnih vozila, uz najspektakularniji nastup Mercedesa čija je autonomna limuzina na središnju pozornicu lasvegaškog Convention Centera dovela generalnog direktora CES-a Garyja Shapira da održi govor na otvaranju. Iz Mercedesa su najavili kako očekuju da će komercijalna prodaja takvih vozila početi u idućih pet godina, a slične prognoze dali su i predstavnici Audija, Forda, Volkswagena i drugi. Autonomna vozila, kao najveći hit sajma, trebala bi drastično smanjiti broj prometnih nesreća, u kombinaciji sa servisima poput Ubera potpuno preokrenuti – a zapravo uništiti – tržište taksija i uvelike potencirati proizvodnju električnih automobila u odnosu na benzinske, pa je CES posve jasno pokazao da ćemo već od 2020. vožnju doživljavati i proživljavati na način koji nam se danas čini neostvarivo futurističkim.

Kada je riječ o kompanijama, najuvjerljiviji nastup ipak je imao Intel, a ne automobilski divovi, čija je vizija budućnosti tehnologije istovremeno najšira i najdublja i, zapravo, uzima u obzir sve spomenute trendove sajma. Intel tako nije u središte svojeg dolaska u Las Vegas stavio nove generacije procesora, već se bavio demonstracijom tehnologija koje će biti glavna pokretačka snaga budućnosti. Ova je kompanija tako predstavila Curie, maleni elektronički modul veličine dugmeta koji donosi čitav SoC (System-on-Chip) namijenjen nosivim uređajima, a koji donosi drastično smanjenje potrošnje energije u odnosu na trenutačna rješenja, integrirane senzore pokreta te radiokonekciju.

Minimizaciju računala te novu generaciju interneta u stvarima predočio je, slično tome, predstavljanjem Compute Sticka, uređajčića ne većeg od klasične USB memorije koji se može spojiti na bilo koji ekran s HDMI priključkom (televizor ili monitor), a koji taj ekran odmah pretvara u punokrvno računalo, s Windowsima ili Linuxom. Sve to Intel je pokazivao na uvjerljivo najatraktivnijem izložbenom prostoru CES-a, pokazujući svoje verzije i vizije dronova, robota, modnih dodataka i ostalih uređaja koji svi redom koriste upravo njihovu hardversku platformu.

Ostali tehnološki divovi uglavnom su podbacili ne predstavivši ništa posebno novo ili već neviđeno, samo na nešto usavršenijoj razini. Tako smo od Samsunga, Sonyja, Toshibe, LG-ja, Panasonica i ostalih mogli vidjeti još veće i još tanje zakrivljene UHD televizore, uz Quantum Dot tehnologiju koja bi trebala biti novi “buzzword” tog tržišta. Riječ je o tehnologiji koja, tobože, donosi kvalitetu OLED-a, ali cijenu LED-a u komercijalne televizore – ili barem neko kompromisno rješenje koje unapređuje kvalitetu LED-a prema OLED-u uz razumnu cijenu – no nitko nije bio doista uspješan u uvjeravanju kupaca da im to doista treba.

LG je jedini koji je donio bitan smartphone na CES – dok Sony i Samsung ta očekivanja nisu ispunili, čuvajući zacijelo svoje adute za Mobile World Congress u Barceloni, koji će se održati početkom ožujka. LG-jev adut iz Vegasa zove se G Flex2, a riječ je o drugoj generaciji zakrivljenog smartphonea koji ispravlja gotovo sve nedostatke svojeg prethodnika – manji je (sada ima 5,5 inča), ima veću rezoluciju ekrana (Full HD), dolazi s trenutačno najmoćnijim i najbržim mobilnim čipsetom na svijetu, Snapdragonom 810 iz Qualcomma, a posebnost mu je što mu se poleđina “samoiscjeljuje” dođe li do ogrebotina na telefonu.

U nedostatku inovacije među divovima, CES-om su dominirali startupi s bezbrojnim idejama novih gadgeta. Zanimljivo, upravo na CES-u je predstavljen prvi “pravi” smartwatch, Pebble, koji danas proizvode svi ti divovi, a tu je nastao i Oculus VR – virtualne naočale kakvih je ove godine bilo nekoliko desetaka – pa nije teško zaključiti da su startupi idejna snaga i pokretački motor industrije novih tehnologija, no da će tržištem i dalje dominirati divovi koji će jednostavno kopirati one ideje startupa koje se pokažu zanimljivijima i tržišno potentnijima. Upravo zbog toga, fokus posjetitelja CES-a ponajviše je bio na startupima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije