Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES 2014

Sony predstavio sustav za praćenje životnih aktivnosti

Sony SmartBand
Foto: Sony
1/4
07.01.2014.
u 12:09

Sustav se sastoji od narukvice, aplikacije i uređaja s akcelerometrom

Sony je na sajmu elektronike CES u Las Vegasu predstavio aplikaciju i nosivi uređaj koji prate i prikupljaju aktivnosti korisnika.

SmartBand, ili pametna narukvica, prvi je iz serije nosivih uređaja SmartWear, a funkcionira u kombinaciji s aplikacijom Lifelog te Coreom, plastičnim uređajem koji sadrži akcelerometar i daje podatke o korisnikovim kretnjama, a koji se može staviti na SmartBand. Sustav bilježi kada, na primjer, korisnik priča s prijateljima ili gleda film, hoda ili sjedi, i potom te aktivnosti predstavlja u obliku interaktivne vremenske crte.

Ovakav sustav nesumnjivo će privući i negativnu pozornost u današnje doba borbe za privatnost i straha od prikupljanja osobnih informacija od strane obavještajnih agencija. Iz Sonyja su za BBC poručili da nema razloga za strah te da vode računa o privatnosti svojih korisnika.

"Pri prvom logiranju na aplikaciju Lifelog jasno dajemo do znanja koje podatke korisnici predaju i kako će biti korišteni, te im nudimo mogućnost da odustanu prije no što nastave", poručili su iz Sonyja.

Koja je uopće svrha ovakve aplikacije? U Sonyju tvrde da nam prikupljanje podataka o nama samima pomaže da se bolje shvatimo i, ako to želimo, promijenimo svoje ponašanje. Utvrdi li sustav, na primjer, da danas niste bili pretjerano fizički aktivni, možda ćete odlučiti da idete pješke umjesto autom.

"Želimo vam pomoći da ponovno otkrijete najbolja sjećanja iz prošlosti i donosite pametnije odluke u budućnost", rekao je viši product manager Sonyja Jun Makino.

Sony je najavio da će SmartBand biti pušten u prodaju ovog proljeća, no cijena nije poznata, piše Mashable.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije