Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh mladih osječana

Šokirali sve – vratili se u Osijek i pokrenuli posao

27.01.2016., Osijek - Tvrtka Bamboo Lab bavi web razvojem i digitalnim marketingom.  Boris Raus, Iva Soldo, Bruno Busic i Marko Cilimkovic.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
31.01.2016.
u 22:11

IT znalci udruženi u Bamboo Lab radili su u 60 zemalja

Još dok su studirali, obišli su više od 60 zemalja svijeta, radili su u njima, učili ili sami podučavali druge. Nisu bili još samo, šale se, na Antarktici. Nudili su im svijetlu budućnost, doktorate i dobro plaćene poslove u Norveškoj, Belgiji, SAD-u, Njemačkoj...

Raditi za sebe, a ne za druge

No, oni su šokirali sve, pa čak i vlastite roditelje. Boris Rauš, Iva Soldo, Bruno Bušić i Marko Ćilimković vratili su se u svoj Osijek i u njemu pokrenuli vlastiti posao. I ne smatraju da im je zbog toga budućnost “crnja”. Otvorili su IT tvrtku Bamboo Lab u kolovozu 2014., a danas rade s klijentima na dva kontinenta.

– Radio sam tada u jednoj tvrtki u Osijeku, imao siguran posao i plaću. Nudio mi se doktorat u Slovačkoj na odjelu za mobilnu robotiku, s prilikom za usavršavanje u Japanu. No, u meni se probudio poduzetnički duh – kaže 27-godišnji Boris, magistar inženjer računalstva. Iste su struke i Bruno i Marko.

– Bili smo neprestano u inozemstvu i odjednom se vratili doma, no nismo vidjeli neku prepreku u tome što pokrećemo posao u Hrvatskoj – domeće Iva, magistrica ekonomije. Sva su im ta putovanja, kaže, omogućila ulaze na strana tržišta, a drukčiji su upravo po tome što stečena znanja žele primijeniti u svojoj zemlji. Ionako iz ureda u Osijeku rade za cijeli svijet. Probili su se na tržište širom Europske unije, a u pohodu su i na američko. Plašili su ih birokracijom, no tvrtku su otvorili za sedam dana. Najdulje je trajalo – prihvaćanje imena.

Specijalizirani su za web aplikacije i digitalni marketing. Izrađuju oglase na Facebooku, a potpisuju i internetsku stranicu Zdenka sira.

– Studentima se na fakultetima ne usađuju ideje da mogu pokrenuti svoj posao, nego je normalno da rade za nekoga drugoga. Mi smo željeli raditi za sebe – rezimira Marko.

– Staro je razmišljanje da se trebamo negdje zaposliti i ostati tamo zauvijek – nastavlja Bruno. No, poduzetništvo je u Hrvatskoj, slažu se i oni, prilično riskantno, bez sigurnosti. I tu je problem, uvjereni su, u stavu.

U timu i sedam studenata

– Mladi odmah očekuju plaću od 5000 kuna samo zato što su magistri. To je u redu ako su za vrijeme studiranja radili dvije-tri godine. Ja to ne očekujem – govori Iva.

– Svi bi željeli otići van i biti menadžeri, ali to zahtijeva vrijeme i sposobnosti – poručuje Boris.

Iako ambiciozni, svjesni su da mladi poduzetnici prije svega moraju čvrsto stajati na zemlji.

– Dosta firmi postigne nagli rast pa stane i propadne. Stabilniji pristup i lagana gradnja puno je bolji put – složni su naši sugovornici.

Njih je četvero stalno zaposleno u Bamboo Labu, a u timu je još sedam studenata koji rade na studentske ugovore. 

>>Na tržištu se natječemo s Appleovim proizvodima: Dokazali smo da se posao može razviti i u Hrvatskoj

Komentara 20

LA
lana78
22:24 31.01.2016.

svaka cast,bravo

D1
d12345
22:15 31.01.2016.

Bravo, bravo,bravo,bravo..........sve se može kad se hoće........da je bar više ovakvih priča na portalima a manje priča o pobjeguljama ....

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
23:20 31.01.2016.

bravo,unovciti znanje danas je jako jednostavno,uciti i samo uciti.💰📚📝🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije