Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

SMS "zgazio" Facebook: poruke su naomiljeniji oblik komunikacije

Djevojčice su, potvrđuju u američkom centru Pew, aktivnije pa dnevno u prosjeku pošalju 80 poruka, dok dječaci ispišu njih tridesetak.
20. travnja 2010. u 16:55 3 komentara 13 prikaza
SMS
Foto: Reuters/PIXSELL

Tri četvrtine američke djece i tinejdžera u dobi između 12 i 17 godina posjeduje mobilne telefone. Na dan svaki od njih u prosjeku pošalje i primi više od stotinu SMS-poruka, što je taj oblik komunikacije pretvorilo u najpopularniji među mladima. To je posebice zanimljivo telefonskim kompanijama, brojnim sociološkim i psihološkim istraživanjima znanstvenika.

Posjedovati mobitel postalo je dio civilizacijske i komunikacijske kulture 21. stoljeća pa ankete potvrđuju da čak 87 posto mladih Amerikanaca spava s mobitelom na jastuku da im slučajno ne promakne koja poruka. U analizi istraživačkog centra Pew, koji se bavi proučavanjem kulture i komunikacije mladih ljudi, zaključuje se da je broj SMS-poruka znatno porastao u posljednje dvije godine. Razgovor mobitelom postao je manje zanimljiv mladima od slanja SMS-poruka, druženja na socijalnim internetskim mrežama poput Facebooka ili od jednostavnih razgovora “uživo”

Kolika je potreba za komunikacijom SMS-ovima ili, kako neki psiholozi tvrde, opsjednutost tom modernom komunikacijom, potvrđuju i istraživanja koja tvrde da mladi dok šetaju, igraju se ili vrijeme provode na rođendanima ili zabavama, dakle dok su u neposrednoj blizini, radije svoje misli i komentare ispisuju SMS-porukama nego ih izgovaraju “licem u lice”. Djevojčice su, potvrđuju u centru Pew, aktivnije pa dnevno u prosjeku pošalju 80 poruka dok suprotni spol ispiše njih tridesetak.

Amanda Lenhart iz Pewa tvrdi da je erupciji komunikacije SMS-ovima među mladima pogodovalo ukidanje ograničenja u duljini poruka na što su se odlučile telefonske kompanije kako bi privukle što više pretplatnika. Njima je slanje SMS-poruka jednostavnije i pristupačnije jer za razliku od telefoniranja koje mogu čuti roditelji, učitelji ili prijatelji, ovu komunikaciju obavljaju tiho i na svakom mjestu noseći mobitel u džepu, a lakši je i brži od računala.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • morales:

    \"Djevojčice su, potvrđuju u centru Pew, aktivnije pa dnevno u prosjeku pošalju 80 poruka dok suprotni spol ispiše njih tridesetak.\" Bolesno, što reći! Pa što rade ako pošalju 80 poruka (pa i 30), računajte i odgovore, to je nekih 7 ... prikaži još!7 poruka po satu. Užas. Vidim kad i kod nas ima ljudi koliko hoćeš koji se ne odvajaju od mobitela, a ovo je valjda još triput gore. \"čak 87 posto mladih Amerikanaca spava s mobitelom na jastuku da im slučajno ne promakne koja poruka\" Jako pametno, pa kad za 20-30 godina 80 posto Amerikanaca bude imalo tumor na glavi ili druge probleme, svi će im biti krivi.

  • xyxyxy:

    Bolje da provedu toliko vremena pišući poruke, nego da to vrijeme provedu na ulici tko zna s kim i tko zna što radeći. A da će dobit tumor od pisanja poruka, ili spavanja uz mobitel, ne bih rekao. Lako je ... prikaži još! drugima spočitavat, a to što ti isti provode deset sati dnevno uz kompjuter, gledajući televiziju...to se zanemaruje, jer mobiteli su glavni krivac za sve...Kad b irazmišlajli što sve zrači, i što sve šteti, ništa ne bi ni koristili, ni jeli, ni pili...I prije bi umrli od živciranja i opsjednutosti...

  • -obrisani-:

    morales i to što si primjetio, medji serviraju k\'o nešto u redu, \"in,\" kako treba, budi ovakav i onda si cul, itd gluposti. Samo što to ne ostaje na američkom otoku, nego vrlo brzo, ala sistem majmuna kopira se svagdje, ... prikaži još! ovdje također. Dragi mladi, umjesto da se usmjere prema vrijednim sadržajima, usmjerava ih se prema praznoj formi, putem svih mogućih propaganda. Žalosno.