Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Smartphonei, tableti i IT usluge glavni pokretač rasta u 2015.

smartphone
Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
06.01.2015.
u 23:00

IDC Adriatics procjenjuje kako će do 2018. prodaja hardvera, softvera i IT usluga u prosjeku godišnje rasti 6,7 posto

Smartphonei, tableti i IT usluge bit će glavni pokretači rasta hrvatskoga IT tržišta u 2015., objavio je IDC Adriatics. Ta agencija procjenjuje da će u Hrvatskoj do 2018. prodaja hardvera, softvera i IT usluga domaćeg i stranog podrijetla u prosjeku godišnje rasti 6,7% i dosegnuti 1,5 milijardi dolara.

I dok se čekaju rezultati za 2014., posljednji potpuni pokazatelji, oni za 2013. pokazuju da je vrijednost domaće IT potrošnje trenutačno 6,17 mlrd. kuna, odnosno nešto manja od 1 mlrd. dolara. Koliko od toga čini uvoz, a koliko domaća proizvodnja hardvera, softvera i IT usluga, nije poznato. U agenciji IDC Adriatics procjenjuju da će iduća godina biti dobra i za hrvatsku IT industriju, odnosno lokalne tvrtke koje u Hrvatskoj razvijaju nove IT proizvode i usluge te ih izvoze. Agencija IDC Adriatics očekuje da će domaće IT tvrtke nastaviti povećavati izvoz i otvarati nova radna mjesta.

Iako ne postoji istraživanje o ukupnom prihodu svih hrvatskih IT tvrtki, prema IDC-jevu istraživanju sto najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, samo je njihov promet u 2013. narastao na 8,26 mlrd. kuna. Ukupno se pak IT-jem u Hrvatskoj bavi više od 2000 tvrtki. Astra poslovni inženjering, koja je analizirala samo proizvođače softvera, navodi kako im je 2013. prihod bio 5,5 mlrd. kuna, izvoz 1,22 mlrd. kuna te da su otvorili 1066 novih radnih mjesta.

>> Što nas čeka u 2015.: Bum pametnih satova, robota 
i dronova

>> Hrvati najviše koriste mobilne uređaje za pristup internetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije