Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE GFK

Smartphone posjeduje 55 posto hrvatskih korisnika mobilnih usluga

smartphone
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
05.05.2015.
u 15:27

To je za gotovo 20 postotnih bodova više nego samo godinu dana ranije

Hrvatski mobilni korisnici obožavaju surfanje i brzi mobilni internet, kazali su jučer predstavnici Hrvatskog telekoma predstavljajući istraživanje GfK o navikama korištenja pametnih telefona.

Više od polovine hrvatskih korisnika mobilnih usluga, 55 posto, posjeduje pametni telefon, što je za gotovo 20 postotnih bodova više nego samo godinu dana ranije, pokazalo je istraživanje. Smartphoneima su najskloniji mlađi obrazovaniji korisnici, posebno studenti i učenici, kao i osobe s višim prihodima u kućanstvu.

Internet na mobilnom uređaju koristi 92 posto vlasnika pametnih telefona, a među njima gotovo 30 posto već je prešlo na 4G internet. Gotovo 70 posto korisnika surfa na smartphoneu više od 30 minuta na dan, a među mlađima od 24 godine čak 91 posto. Četiri petine ispitanika koristi internet i izvan kuće, pritom koristeći isključivo 3G/4G mobilni pristup ili kombinirajući mobilni pristup i fiksne pristupne točke. Mobilni internet najviše se koristi za društvene mreže i za surfanje internetom (više od 45 posto) te za gledanje videozapisa i slušanje glazbe te slanje i primanje elektroničke pošte (32 posto).

Muškarci koriste u prosjeku jednu aplikaciju više nego žene, a one više nego muškarci koriste aplikacije za zdravlje i fitness, glazbu i vremensku prognozu. Muškarci pak preferiraju poslovne i financijske aplikacije, navigaciju i vodiče, a posebno sport, koji je šest puta popularniji kod muškaraca nego kod žena.

Tinejdžeri su najčešće na društvenim mrežama i slušaju glazbu, stariji od 35 godina prednjače po uporabi poslovnih aplikacija i praćenju portala s vijestima, dok su stariji od 45 godina skloniji financijskim aplikacijama, navigaciji i vremenskoj prognozi.

HT je jučer i predstavio nove tarife za rezidencijalne i poslovne korisnike. Kada je riječ o 4G mreži, investicije se nastavljaju, a do kraja godine 4G mrežom, na kojoj se postiže 150 Mbit/s, trebali bi pokriti 60 posto populacije.

HT je danas predstavio i nove tarife za rezidencijalne i poslovne korisnike. Kada je riječ o 4G mreži, investicije se nastavljaju, a do kraja godine 4G mrežom, na kojoj se postiže 150 Mbit/s, trebali bi pokriti 60 posto populacije.

Foto: ht

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije