Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POWER UP

Slovaci osvojili prvo mjesto, AMPnet predstavljao Hrvatsku

PowerUp
PowerUp! By InnoEnergy
29.05.2019.
u 15:15

U finalu eurospkog startup natjecanja sudjelovalo 14 startupa iz 24 zemlje s rednje i istočne Europe

Peto izdanje PowerUp natjecanja u organizaciji Innoenergyja, u Krakowu je okupilo 300 startupova iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. Ovogodišnji je pobjednik, slovački Danubia NanoTech, osim 50.000 eura, dobio i priliku sudjelovati u EIT InnoEnergy Highway akceleratoru. Ovogodišnji pobjednici predstavili su rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija, a najviše koristi od ovog rješenja u budućnosti bi mogli imati proizvođači električnih automobila koji će njime znatno produljiti radni vijek baterija.

Drugo mjesto i nagrada od 10. 000 eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije, koji su predstavili svestrani 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te jedinstveno rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je mađarski V-Chiller za razvoj revolucionarnog uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupova. Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio white-label financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge, koja rješava izazov s kojim se suočavaju zadruge - nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije. Velikom finalu i državnim natjecanjima prethodio je dvodnevni bootcamp kojeg su vodili renomirani mentori iz sektora businessa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije