Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Slovaci osvojili prvo mjesto, AMPnet predstavljao Hrvatsku

U finalu eurospkog startup natjecanja sudjelovalo 14 startupa iz 24 zemlje s rednje i istočne Europe
29. svibnja 2019. u 15:15 0 komentara 37 prikaza
PowerUp
Foto: PowerUp! By InnoEnergy

Peto izdanje PowerUp natjecanja u organizaciji Innoenergyja, u Krakowu je okupilo 300 startupova iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. Ovogodišnji je pobjednik, slovački Danubia NanoTech, osim 50.000 eura, dobio i priliku sudjelovati u EIT InnoEnergy Highway akceleratoru. Ovogodišnji pobjednici predstavili su rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija, a najviše koristi od ovog rješenja u budućnosti bi mogli imati proizvođači električnih automobila koji će njime znatno produljiti radni vijek baterija.

Bouxtie Hrvatski startup Bouxtie ima ponude za preuzimanje vrijedne od 90 do 120 milijuna dolara

Drugo mjesto i nagrada od 10. 000 eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije, koji su predstavili svestrani 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te jedinstveno rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je mađarski V-Chiller za razvoj revolucionarnog uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

ZAGREB CONNECT Pametni pješački prijelaz osvojio 160.000 kn, ovo su još 4 nagrađena startupa

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupova. Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio white-label financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge, koja rješava izazov s kojim se suočavaju zadruge - nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije. Velikom finalu i državnim natjecanjima prethodio je dvodnevni bootcamp kojeg su vodili renomirani mentori iz sektora businessa. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.